Engel Olma Destek Ol

Engel Olma Destek Ol
04.12.2015
891
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Hizmet Bölümü Öğrenci Topluluğu tarafından 3 Aralık Engelliler Günü’nde farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.

SAÜ Sosyal Hizmet Topluluğu öğrencileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle Salko Cami önünde toplanarak başlattıkları yürüyüşü Kent Meydanı’nda sonlandırdı ve burada bir basın açıklaması yaptı.

Topluluk adına basın açıklaması öncesi konuşan SAÜ Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi ve öğrenci topluluğu akademik başkanı Doç. Dr. Yusuf Genç, “Bugün burada yürüyüşümüze destek veren herkese teşekkür ederim. 3 Aralık Dünya Engelliler günü için toplanmış bulunmaktayız. 3 Aralık, tüm dünyada engellilere yönelik organizasyonların ve farkındalık çalışmalarının yapıldığı çok önemli bir gündür. Bizler de burada engelli vatandaşlarımız adına bir farkındalık oluşturmak ve kamuoyunun dikkatini yılda sadece bir gün veya bir hafta değil, her gün engelli vatandaşlarımıza çekebilmek için bir aradayız”  diye konuştu.

Hepimiz engelli adayıyız

Öğrenci Topluluğu adına basın açıklaması yapan topluluk başkanı Merve Namlı, “Bugünün önemini sizlere farklı bir şekilde anlatmak istiyorum.  İnsanları ikiye ayırabiliriz. Bir kısmımız engelliyiz, bir kısmımızda engelli adayı. Her an hepimiz engelli olmakla karşı karşıyayız ve bu seçim bize bırakılmamıştır. Kaldı ki, engelliliği sadece bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak da görmemeliyiz.  Sosyal ve psikolojik anlamda engellilik belki de daha önemlidir” dedi. Namlı, şöyle devam etti: “Engellilik farktır. Bu farklılığı ilk olarak engelli, sonra toplum kabullenmek durumundadır. Bu aşamada engellinin sosyal çevresine, ailesine ve tabiî ki bizlere yani topluma çok önemli sorumluluklar düşmektedir. Engelli, mevcut durumunu hazmedebilir, ama engellenmenin, dışlanmanın, farklı gözlerle bakılmanın hazmedilmesi çok zordur. Onlara farklı gözle bakmak duygulanmak bir çözüm yolu, bir yardım yolu değildir.”

Eğitim önemli

Engellilere yönelik bir farkındalık oluşturmak için eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Namlı, bu konuda öncelikle toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Namlı, “Engelleri aşan en büyük silah, eğitimdir. Hepimizin birer engelli adayı olduğunu, hepimizin birer insan olduğunu hatırlatmalı ve ötekileştirmenin, vurdumduymazlıkların önüne geçmeliyiz. Bu noktada sadece bize değil medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, vakıflara, devletimize büyük sorumluluk düşmektedir” şeklinde konuştu.

Engeller kaldırılmalı

Engellilere yönelik, eğitim, istihdam ve ulaşabilirlik imkânlarını arttırması gerektiğine işaret eden Namlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli değil engellenen oldukları hatırlatılmalı ve bu engelleri kaldırmalıyız. Engelli park yerine park eden araçları, engelli asansörlerini engellilere yer vermemek pahasına kullanan insanları hepimiz görüyoruz. Bu örneklerin sayısı daha da arttırılabilir. Fakat bizim vazifemiz bu örneklerin sayısını arttırmak değil aksine azaltmaktır. Bizim vazifemiz toplum olarak engellilerin sorunlarının, ihtiyaçlarının farkında olmak ve bu ihtiyaçlarını gidermekte sadece bugün değil, sadece bir gün değil, her gün her alanda onlara destek olmaktır.”

04/12/2015 – MA
891 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.