Endüstri Mühendisliği Bölümü Staj ve İş Güvenliği Eğitimi

Endüstri Mühendisliği Bölümü Staj ve İş Güvenliği Eğitimi
11.04.2016
1.329
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Endüstri Mühendisliği Bölümü Staj ve İş Güvenliği Eğitimi” isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Arslankaya konuşmacı olarak katıldı.

Zorunlu staj ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Arslankaya , “Lisans eğitiminiz içerisinde kesintisiz olarak 20’şer günlük (iş günü) iki kısımdan oluşmak üzere toplamda 40 iş günü yani sekiz hafta staj yapmak zorundasınız. Stajlar öğretim ve sınav dönemlerini kapsayan süreler dışında ve fakülte tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Öğrencinin özel durumlarda öğrenim yılı içinde staj yapabilmesi için; sekiz yarıyıllık öğrenimini tamamlaması, bölüm staj komisyonunun uygun görüşü ve fakülte yönetim kurulunun kararı gereklidir” diye konuştu.

Tehlikenin Olmaması Engellenemez

Katılımcılara iş sağlığı güvenliği hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Arslankaya “Bizim burada özellikle anlatmamız gereken iki tane kavram var: tehlike ve risk. Tehlike denince aklımıza sadece insan gelmemesi gerekiyor. Aynı zamanda malın veya malzemenin hasar görmesi, iş yeri ortamının zarar görmesi veya bunların her ikisinin de birlikte gerçekleşmesi yani hem mala hem cana zarar gelmesi, her ikisinin de gerçekleşmesine sebep olabilecek kaynak, durum veya işlemlerin hepsi tehlike tanımlarının içerisinde yer alıyor” dedi.

Tehlikenin bulunulan her ortamda olabileğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Seher Arslankaya, devamla şunları ifade etti: “Tehlikenin bulunması bunun riske dönüşeceği anlamına gelmez. Tehlikenin ortaya çıkması, gerçekleşmesi ve sonucuna biz risk diyoruz. Risk bir olasılıktır o yüzden sıfırla bir aralığında değerler alır. Olası kaybın büyüklüğü tehlikelerden kaynaklanan yaralanma ve meslek hastalığı, olasılık ve şiddet olmak üzere iki boyuttadır. Tehlike ortaya çıktıktan sonra, böyle bir olasılık gerçekleştikten sonra sonucuna da şiddet diyoruz. Tehlikenin olmaması engellenemez ama işveren ortaya çıkabilecek riskleri kontrol altına alabilir. Riskleri azaltırken de öncelikle büyük risklerden başlamak gerekiyor. Ölüme sebebiyet verebilecek kazalar varsa öncelikle onlara çözüm üretmek gerekiyor” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Seher Arslankaya, konferans sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

09/04/2016 – MA
1.329 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.