El Yaralanmalarında Tedavi Süreci Oldukça Zor ve Uzun

El Yaralanmalarında Tedavi Süreci Oldukça Zor ve Uzun
10.09.2016
20.551
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Derya Özçelik, kurban kesimi ve etin işlenmesi sırasında el yaralanmaları yaşanabileceğine dikkat çekerek, yaralanma sonucunda ise tedavinin oldukça zor ve uzun bir süreç aldığını söyledi.

Kurban kesimleri veya peşi sıra gelen etin işlenmesi esnasında el yaralanmaları sık görüldüğünü ifade eden SAÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Özçelik, yaralanmalara karşı alınması gereken önlemler ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Hasta uzun süre elini kullanamıyor

El yaralanması sonucu meydana gelen parmak kopması ve tendon-sinir-damar kesilerinin tedavisinde öncelikle ameliyat uygulandığını belirten Prof. Dr. Özçelik, “Sonrasında alçı atel içinde geçen haftalara yayılan bir süreçte onarılan yapıların iyileşmesi bekleniyor. Ardından da yoğun ve itinalı bir fizik tedavi programı gerekiyor. Zor ve uzun süren bu süreçte bir parmak dahi yaralandığında, hastanın bütün eli atelde olduğu için elini kullanması mümkün olmuyor. Tendon-sinir-damar yaralanması sonrasında bazen kalıcı fonksiyon kaybı da yaşanabiliyor” dedi.

Kesim profesyonel kişilerce yapılmalı

Kurban kesiminin ve etin işlenmesinin profesyonel kişilere bırakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özçelik, şu uyarılarda bulundu: “Kazaların meydana çıkmasında genel bir prensip vardır. Çoğunlukla birden fazla olumsuzluk bir araya geldiğinde kaza olur. Yani kişi elinde bıçak kurbanı kesmeye çalışırken, etraftan kesim yapan kişinin dikkatini dağıtacak uyaranlar en az düzeye indirilmeli. Kullanılması bilinmeyen aletlerden uzak durulmalı. Kıyma yapma makinası gibi cihazların emniyet talimatlarına uyulmalı. Elin bu cihazların içine kesinlikle sokulmaması gerekiyor. Kurban bayramında meydana gelen yaralanmalarda özellikle bıçağı tutan elin diğer eli yaraladığı gözleniyor. Buna dikkat edilmeli.”

El yaralanmalarında en kısa sürede plastik cerrahi veya el cerrahisi konusunda tecrübesi olan bir ortopedi bölümüne ulaşmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Derya Özçelik, “Tam olarak kopan uzvun nasıl taşınacağı çok önemli. Kopan uzuv, temiz bir nemli beze (tercihen serum fizyolojikli steril gazlı beze) sarılarak bir plastik ya da naylon torbaya konmalı. Bu torba da buzlu su içeren ikinci bir torbaya konuluyor” diye konuştu.

Uzuv kopması durumunda vakit geçirmeden Sağlık Bakanlığı 112 Acil Servis numarasının aranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özçelik, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı 112 Acil Servisi uygun replantasyon merkezinin koordine edilmesi ve yaralının o merkeze nakli için gerekli yardım ve desteği sağlamaktadır. Kopan uzuv ezik ve çok parçalı ise bazen replante edilmesi mümkün olmayabiliyor. Bunun değerlendirilmesi uzman plastik cerrah veya el cerrahisi konusunda bilgili ortopedi uzmanlarınca yapılıyor. Sadece sinir tendon kesisi mevcut ise ve hemen onarmak için yeterli ekip yok ise; cilt onarımını takiben sinir/tendon onarımının 1-2 hafta içinde gecikmeden yapılması gerekiyor.”

10-09-2016 / ST

** Replentasyon:  Vücudun kopan bir parçasının, işlevlerini yeniden kazanmak amacı ile, yerine dikilmesi olayına replantasyon denir.
20.551 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.