Edebiyatımızda Vatan Paneli

Edebiyatımızda Vatan Paneli
16.03.2013
717
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Alegori ve Şiir Topluluğu tarafından “Edebiyatımızda Vatan” konulu bir panel düzenlendi.

 

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak, Türk Dili Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Okan Koç ile Araştırma Görevlileri Elmas Ferik, Samet Çakmaker ve Mehmet Mustafa Örücü katıldı. Panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu yaptı.

Türk Edebiyatı’nda Vatan Sevgilini İlk Aşılayan Namık Kemal’dir

 

Türk Edebiyatı’nın yükselen değerleri vatan sevgisini eserlerinde ilk aşılayan, edebiyatımıza kazandıran şairin Namık Kemal olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Okan Koç, “Bu alanda en iyi çalışmaları ise milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy vermiştir” dedi.

Çanakkale Sevgisi Harp Edebiyatında

Çanakkale Savaşı’nın şiddetini artırdığı günlerde devlet tarafından askerlere destek olması amacıyla harp edebiyatı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Arş. Gör. Elmas Ferik, “Devlet katkısıyla savaş bölgesine şair ve edebiyatçılar götürülerek yaşanan savaşı bizzat görmeleri istenmişti. Yazacakları şiirlerde vatan ve bayrak sevgisini öne çıkararak askerlere moral kaynağı olmasıyla savaşın kazanılmasında önemli rol oynadı” dedi.

Vatan Türkiye’de Ana, Batı’da Baba’dır

Konuşmasında vatan kelimesinin anlamlarına değinen Arş. Gör. Samet Çakmaker, “Vatan bizim kültürümüzde anadır. Yetiştirendir, besleyendir, kutsaldır ve kadındır. Korunmaya ihtiyacı vardır. Batıda ise babadır, soydur.” şeklinde konuştu.

Cahil Milleti Uyandıran Şahadettir

Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinde şahadet kavramına önemli ölçüde yer verdiğini dile getiren Arş. Gör. Mehmet Mustafa Örücü ise,  “Ersoy, şehitlik kavramını anlamayan milletin cahil olduğunu söylemektedir. Cahillikten uyanmanın tek yolunun da şahadet kavramından geçtiğini belirtmiştir” dedi.

18/03/2013 – ÇP

 
717 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.