Dünya Kalp Günü

Dünya Kalp Günü
29.09.2015
691
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Gündüz, Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Gündüz, Dünya Kalp Günü'nün dünya genelinde 2000 yılından beri kutlandığını belirtti.

Gündüz, yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarının dünya çapında en çok üzerinde çalışılan hastalık olduğunu söyledi.Kalp rahatsızlıklarının oluşmasında rol oynayan faktörlerin bir kısmının değiştirilebilir bir kısmının ise değiştirilemeyen faktörler olduğunu ifade eden Gündüz, "Örneğin, cinsiyet, kalp rahatsızlıklarında önemli bir faktördür ama değiştirilemez. Değiştirilebilen risk faktörünün ise en başında sigara kullanımı gelmektedir. Dünya üzerinde bu konudaki bilinçlendirme programları da bunun değiştirilebilir bir faktör olduğunun göstergesidir" diye konuştu.

Kalp rahatsızlığının başlangıçta kendini birçok hastalıkla hissettirebildiğini vurgulayan Gündüz, obezitenin kalp rahatsızlıklarının en önemli habercilerinden olduğunu aktardı.

Çoğu zaman kalp rahatsızlıklarını birbirlerini izleyen çeşitli hastalıkların da ortaya çıkardığı bir durum olduğununu dile getiren Gündüz, "Örneğin, obezitenin en belirgin özelliği şeker hastalığıdır. Bu da yarı önlenebilir faktörler arasında yer almaktadır. Aşırı tuz kullanımı bu faktörün en iyi dostudur. Bu durum ise damar tıkanıklığına sebebiyet verir. Damar tıkanıklığının en başta gelen bir diğer nedeni ise aşırı yağlı besin kullanımıdır. Eğer bir kişi yağlı yiyeceklerden kendini alıkoyamıyorsa bile kalp dostu yağlar olan omega 3 ve zeytinyağını tercih etmelidir" ifadesini kullandı.

29/09/2015


691 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.