Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü
19.10.2011
628
A+
A-

Dünya Gıda Günü’nde Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Topluluğu tarafından bir etkinlik düzenlendi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Eski Sakarya İl Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar katıldı.

Dünya Gıda Günü’nün bu yıl ki ana temasının “Global Gıda Fiyatları-Krizden İstikrara” olarak belirlediğini dile getiren Abdurrahman Çakar, “Dünyada etkili olan ekonomik sıkıntılardan dolayı, bu slogan belirlendi. Bu yıl ki çalışmalar, bu yönde yapılacak” dedi.

Çakar, 2010 yılında ki slogan hakkında ise “Geçen seneki slogan ‘Açlığa Karşı Birleşelim’di. Somali’de yaşanan açlık sıkıntısından dolayı bu slogan seçildi. Ancak bu sıkıntı hala çözülemedi” dedi.

Hayvansal gıda tüketiminin, ABD’de 74 Gr., Türkiye’de 30 Gr., Afrika’da 14 Gr. olduğunu vurgulayan Çakar, “Dünyanın bir yanında israf, bir yanında açlık var. Bu durum önlenemiyor.” dedi. Türkiye’de ise açlık olmadığını ancak dengesiz beslenme olduğunu dile getiren Çakar, “Türkiye olarak dengeli beslenemiyoruz” dedi.

Çakar, ürün üretimi konusunda; “Ürün üretiminde topraklar iyi değerlendirilmeli, üretici israfta bulunmamalı ve yanlış sulama yapılmamalı” diyerek, öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Ürün üretiminde yaşanan sorunlar hakkında ise şu açıklamayı yaptı; “Birincil üretimde sorun varsa, bu ürünün en son haline kadar devam eder. Ne kadar iyileştirme yapmaya çalışsanız da, bu durumu düzeltemezsiniz”

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusu hakkında da konuşan Çakar, “GDO’lu ürünlerin insan sağlığına ne gibi etkileri olacak bilemiyoruz. Ancak, bildiğiniz üzere soyanın yüzde 97’si GDO’lu. Soyanın kullanım alanı çok geniş. Kozmetik, yağ v.s. pek çok alanda kullanılıyor ve GDO’lu ürünlerin raf ömürleri daha uzun oluyor.” dedi.

Organik tarım konusuna da değinen Çakar, “Organik ürünler, şüphesiz insan sağlığı için en iyi olanlar. ancak bir yandan gıda yetersizliği ve yoksulluk varken, organik ürün üretmek ne kadar doğru? Organik ürünler pahalı ve ilk senelerde verim kaybı yaşanıyor. Organik ürünlerin ülkemizde özel müşterileri var. Organik ürün üretimi Avrupa’da yüzde 5’i geçmiyor” dedi.

Etkinliğin sonunda Abdurrahman Çakar’a SAÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ayar tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

18/10/2011 – Yunus Cam
628 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.