Dinde Aşırılıktan Sakının

Dinde Aşırılıktan Sakının
04.05.2015
1.912
A+
A-

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadâği “İslam dünyası mutluluğu bulmak için her şeyi denemiş ama bir sonuca ulaşamamıştır. Bugün İslam dünyasında ifrat ve tefrit ortaya çıkmıştır. Mutluluk, ifrat ve tefrit gibi iki uç noktayla değil, orta yolla gerçekleşebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadâği, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “Düşünce ve Davranışlarda Orta Yol” isimli bir konferans verdi.

İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Topluluğu tarafından organize edilen konferans, 28 Nisan Salı günü İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Konferansta Türkçe çeviri Prof. Dr. Faruk Beşer tarafından yapıldı.

Düşünce ve davranışlarda orta yolun ölçelerini Kur’an’dan ayetler ve hadisler ışığında anlatan Prof. Dr. el-Karadâğî, herşeyin bir ölçüsü olduğunu ve ölçüye göre hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Kur’an’ın ölçülü olmanın önemini vurguladığını kaydeden Karadâği şunları söyledi: “Hz. Peygamber şöyle demiştir, ‘Dinde aşırılıktan sakının. Sizden öncekileri, dinde aşırılıkları helâk etmiştir!’, Kur’an-ı Kerim’de de, ‘İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Rasul’ün de size şahit olması için sizi mutedil bir millet kıldık.’ buyurulmuştur. Vasat olmak demek, sadece tam ortada olmak demek değildir; vasat olmak mutedil, doğru çizgide olmak, hak yolunda olmak, dengeli olmak, her şeyin hakkını vermek gibi anlamlar taşır. Her şeyin bir ölçüsü vardır ve bu ölçüye göre hareket edilmesi gerekir. Yüce Allah  Kur’an-ı Kerim’de ‘Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler…' demiştir. Bu ayette de görüldüğü gibi Cenab-ı Hak sadece kitabı zikretmeyerek, kitapla beraber mizanı da zikrederek ölçülü olmanın önemini vurgulamıştır.”

Ümmet bilincinde olabilmek için bütün alanlarda orta yolun bulunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali el-Karadâği “Orta yolu kaybettiğimizde, kaybedenlerden oluruz ve bizimle birlikte olanları da kaybederiz. Bu yüzden öğrendiklerimizi mutlaka uygulama alanına aktarmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından el-Karadâğî dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Daha sonra İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay tarafından Prof. Dr. Ali Karadâğî’ye hediye takdim edildi. Konferansı Türkçeye çeviren Prof. Dr. Faruk Beşer’e de hediyesi Arapça Dil Topluluğu Akademik Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından verildi. Diğer taraftan her iki katılımcıya Topluluk öğrencileri tarafından çiçek takdim edildi. 


1.912 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.