Parayı Sanallaştırıyoruz

Parayı Sanallaştırıyoruz
28.11.2017
992
A+
A-

Sakarya Üniversitesi 21 Gün 37 Derece İş Topluluğunca “Zirvedekilerin Finansı” adlı seminer düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak SAÜ İşletme Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Tunahan, Eski Hazine Müsteşarı ve Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Mahfi Eğilmez, Saha Rating yönetim kurulu üyesi Dr. Mehmet İnhan, NGN Bilgi ve İletişim Hizmetleri CTO’su Ufuk Yaşıbeyli ile Info Production House CEO’su Erkan Öz katıldı.

Parayı sanallaştırıyoruz

Son günlerde sıkça tartışılan Bitcoin gibi sanal para sistemlerinin finansı ve teknolojiyi değiştireceğini söyleyen Doç. Dr. Hakan Tunahan, “Finansal açıdan baktığımızda parayı Lidyalılar buldu. Biz de parayı artık sanallaştırıyoruz. Bitcoin dediğimiz şey kalpazanlığın resmileşmiş halidir. Bitcoin ve kripto paraların hayatımızda yer aldığının en önemli kanıtı, hanımların gün toplantılarında yer almasıdır” dedi.

Bitcoin’in doğuşu

Küresel sistemde sermayenin artık çok hızlı bir şekilde hareket edebildiğini belirten Dr. Mahfi Eğilmez, “Bugün gelinen noktada her şey birbirinin içine girdi. Sermaye de 1980’e kadar sadece gelişmiş ülkelerde serbestçe hareket edebiliyordu. Sermaye şu anda kısıtsız ve rahat hareket edebiliyor. Bugün bir tuşla istediğiniz yere para transferi gerçekleştirebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu sistem müthiş bir bulaşıcılık yarattı. Herhangi bir yerde çıkan sorun hemen başka tarafa da tesir edebiliyor” dedi.

Konuşmasında Bitcoin’in ortaya çıkmasına yol açan etmenlere de yer veren Eğilmez, şunları söyledi: “Bu etmenler Moore yasası, açık kaynak ve paylaşılmış – dağıtılmış işlem gücü ağlarıdır. Satoshi Nakamoto rumuzlu birisi ‘Kişiden Kişiye Elektronik Nakit Sistemi’ adlı bir makale yayınladı. Bu makalede şu anda kullanılmakta olan kripto parası Bitcoin’i anlattı. Ayrıca açık kaynaklı bir yazılım kullanarak kolektif işlem gücü ağı üzerinde elektronik para biriminin tedavüle sokulmasını ve güvenli değişimini de açıkladı. Böylece Bitcoin dediğimiz para birimi doğmuş oldu.”

Bitcoin’in alt yapısı

Ufuk Yaşıbeyli de internetin bilgiyi sayısallaştırdığını, herkese ulaştırdığını ve yüzlerce farklı yolla iletilebildiğini belirterek, “Bitcoin’in alt yapısı olan blockchain sisteminin iddia ettiği konu ise bilgiden ziyade parasal varlığın güvenli bir şekilde transferidir” dedi. Yaşıbeyli, “blockchain” sistemini ise birbirlerini tanımayan, aralarında herhangi bir güven unsuru olmayan kişilerin ya da kurumların, güvenli bir şekilde bazı varlıkların paylaşılmasının alt yapısını sağlayan bir sistem olarak açıkladı.

Bitcoin’in farkları

Erkan Öz ise Bitcoin ile dijital para kavramlarının birlikte sık kullanıldığını ifade ederek, “Para olarak en eski zamandan bu yana inekler, buğdaylar kullanılmış. Sonrasında Lidyalıların icat ettiği gerçek para olarak nitelendirilen metal para, ondan sonra da kâğıt para kullanılmaya başlandı. Şimdi de dijital para geldi diyorlar. Bu, paranın teknolojisi açısından doğrudur. Fakat para dünyasında böyle lineer (doğrusal) akışın yanında bir de döngüsel bir akış vardır. Sadece lineer bir akışa bakmak yanlış olur” diye konuştu.

Seminer konuşmaların ardından soru cevap bölümü ile devam etti.

28/11/2017 MEÖ


992 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.