Devrimle başladı Evrimle devam ediyor

Devrimle başladı Evrimle devam ediyor
30.05.2013
571
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) , yeni aracı “Evrim 2” ile kendi klasmanında Türkiye birincisi, Avrupa yedincisi oldu.

SAİTEM’in yeni aracı Evrim 2, 15-19 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın başkenti Rotterdam’da düzenlenen Shell-Eco Marathon’da Avrupa yedincisi oldu. Evrim, bu dereceyle Türkiye birinciliğini de elinde tutmuş oldu.

Evrim Devrim”in Yolundan Gidiyor

Türkiye”nin ilk yerli arabası “Devrim”den ilham aldıklarını söyleyen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, “Devrim” ile başlanan yerli araba hayalini “Evrim 2” ile gerçekleştirmek istediklerini belirtti.Bir kişinin evden işe tek başına gidip gelebileceği şekilde tasarlanan araçların yarıştığı Shell Eco Marathon yarışmasında amaç 16 kilometrelik parkuru en az yakıtı harcayarak tamamlamak.

27 Ülkeden 200 Takım

Shell Eco Marathon Avrupa yarışında daha önceden 2 kere Avrupa üçüncülüğü bulunan SAİTEM Ekibi, geçen yıllarda geliştirdiği hidrojenle çalışan araba yerine geçtiğimiz yıl, elektrikle çalışan “Evrim” aracıyla Shell Eco Marathon yarışmasına katılmıştı. Bu senede  27 ülkeden 200’den fazla takımın mücadele ettiği yarışmada hiçbir sorun yaşamayan SAİTEM ekibi, arabalarının diğer takımların arabalarına oranla oldukça sınırlı bir proje bütçelerine sahip olmasına rağmen Avrupa’da yedinci Türkiye’de birinci olarak yarışmayı bitirdi.

Türkiye’den 13 takımın katıldığı yarışmada; Türk ekipleri içerisinde en iyi dereceyi elde eden SAİTEM Ekibi, 23 kuruşluk elektrikle 139.03  kilometre kat etti.  “Evrim 2’nin motor tasarımı ve üretimi bize ait” diyen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, arabanın tamamının tasarım ve üretimin sürecinin SAÜ öğrencileri tarafından yapıldığını belirtti. Ayrıca ekibimiz tarafından gerçekleştirilen ve geliştirme aşamasında olan ”Kollu karbon fiber jant” projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve Avrupa ‘daki bazı takımların ve  fabrika sahiplerinin satın almayı teklif ettiklerini de dile getirdi.

Gündelik hayatta bir arabanın bütün özelliklerine sahip “Evrim 2″i bir yıl gibi kısa bir sürede tasarlayıp ürettiklerini söyleyen Çetin, “Hedefimiz 2014’te Hollanda’da ve 2015 Mayısta Türkiye’de olması planlanan maratonda birinci olmak. Bunun için “Kollu Karbonfiber Jant” projemizi yeni arabamızda uygulayacağayız ve motor üzerinde çalışmalarımız devam edecek” dedi.

SAİTEM ekibi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı ziyaret etti. Avrupa yedincisi ekibi tebrik eden Rektör Elmas, önümüzdeki yarışlarda ekibin birinci olması için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.

30/05/2013 – HM

 

 
571 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.