Dereceye Girenlere Doğrudan Yüksek Lisans

Dereceye Girenlere Doğrudan Yüksek Lisans
23.06.2016
1.925
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özsert, lisansüstü programları hakkında bilgiler verdi. Yüksek lisans ve doktora programları başvurularında bu yıl birtakım değişikliklere gittiklerini beliren Özsert, bu değişikliklerle yabancı dil şartını bölümlere bıraktıklarını, bölümlerini dereceyle bitiren öğrencilerin doğrudan yüksek lisansa kayıt olacaklarını ve bilim sınavında 50 puanın altında alan adayların yüksek lisansa kabul edilmeyeceğini söyledi.

Yüksek lisans başvurularında öğrenci alımında bu yıl yaptıkları değişiklikle yabancı dil şartının belirlenmesinin bölümlere bırakıldığını kaydeden Prof. Dr. Özsert, bölümlerin istedikleri notu kendilerinin belirleyebildiklerini ifade etti. Bu dönemki ilanda sadece 3 bölümün yabancı dil şartını koyduğunu aktaran Prof. Dr. Özsert, böylece farklı profillerde öğrenci alan bölümlerin kendilerine uygun puan barajını koymalarına imkân vermiş olduklarını ifade etti.

Doğrudan yüksek lisans

Başvurularda küçük rakamsal farklılıklar dışında geçmişte de olduğu gibi ALES, bilim sınavı ve lisans mezuniyet puanlarının dikkate alındığını belirten Özsert, öğrenci alımı konusunda şu bilgileri verdi: “Bu yıl yeni bir uygulama olarak bilim sınavında 50’nin altında alan adayları yüksek lisansa kabul etmeyeceğiz. Yeni yönetmelikle birlikte öğrenci alımı yönünden bir takım değişiklikler yapmaya çalışıyoruz. Üniversitemizin ilgili bölümlerini dereceyle bitiren öğrencilerin doğrudan yüksek lisansa kayıt olmaları hakkı getirildi. İlgili bölümleri birinci, ikinci ve üçüncü olarak bitirenler müracaat etmeleri durumunda, ALES ve mezuniyet puanlarının yüzde 50’si alınarak sıralamayla doğrudan kayıt olabilecek.”

İş deneyimi aranacak

İş deneyimli öğrencilerin kabulünün de yeni bir uygulama olacağını aktaran Prof. Dr. Özsert, bununla ilgili henüz bir ilan açılmadığını, yönetmelik yayınlandığında uygulamaya koymayı düşündüklerini ifade etti.

Üniversite sanayi işbirliği

Yüksek lisansın artık akademik bir çalışma olmaktan çok lisans mezunlarının uzmanlaştığı bir çalışma haline geldiğine işaret eden Prof. Dr. Özsert, “Üniversite sanayi işbirliğini artırmaya yönelik olarak toplum yararına, kurum kuruluş ya da firmaların problemlerinin çözümü amacıyla yeni konulan bir uygulama oldu. Bu uygulamayla kurumların problemlerinin, orada çalışan deneyimli elemanlarla yapılacak yüksek lisans çalışmalarıyla çözüme kavuşturulmasını amaçlıyoruz. Böylece üniversite sanayi işbirliği de daha ileri bir seviyeye taşınarak, firmalarla kurulacak irtibat sayesinde, onların gelişmesine yönelik olarak bir takım projelerin geliştirilmesine de imkân sağlanacak” dedi.

İngilizce eğitimi geliştireceğiz

Yeni açılan yüksek lisans programları konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Özsert, şunları söyledi: “Mimarlık ve Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans bölümlerine yeni öğrenci alınacak. Afet Yönetimi ve Yangın Güvenliği başvurumuz ise devam ediyor. Bu dönem yaklaşık 380 yüksek lisans, 350 tezsiz yüksek lisans, 170 civarında da doktora öğrencisi alınacak. Mühendislik Yönetimi, Otomotiv Mühendisliği, Kalite Yönetimi ve Bilişim Sistemleri olmak üzere dört tane tezsiz yüksek lisans programımız var. Ayrıca Mühendislik Yönetimi ve Bilişim Sistemleri olmak üzere ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programlarımız da var. Yabancı dilde eğitim veren iki bölümümüz var. Hesaplamalı Mekanik ve İmalat ana bilim dalı ile Nanobilim ve Nanomühendislik bölümleri İngilizce eğitim yapıyor. Amacımız hem yabancı dili olan öğrencilere, hem de yabancı uyruklu öğrencilere imkân sağlamak. Ancak bu konuda henüz istediğimiz öğrenci sayısına ulaşamadık.”

Siber Güvenlik revaçta

Siber Güvenlik tezli yüksek lisans programının yeni açıldığını ve oldukça ilgi gördüğünü ifade eden Prof. Dr. İbrahim Özsert, bölümde Türkçe eğitim yapıldığını ve bu dönemde öğrenci alınacağını söyledi. Yönetim olarak şeffaf, adil, sorumluluklarını bilen, problemlerin çözümünü sağlayarak öğretimin önün açan ve rutini kolaylaştıran bir yönetimi gerçekleştirmek amacıyla göreve geldiklerini aktaran Prof. Dr. Özsert, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yayın yapan bir dergimiz var ve dergiyi daha kaliteli bir yayın haline getireceğiz. Derginin basım sayısını artıracağız ve dergiyi bölümlere ayırarak daha taranabilir olmasını sağlamaya gayret edeceğiz. Uluslararası ilişkileri geliştirme amacımız var. Büyük firmalarla işbirliği protokolleri yaparak, bu firmalarda çalışanların lisans ve lisansüstü eğitimlerini sağlama çalışmalarımız var. Yabancı uyruklu öğrenci sayısını da artıracağız.”

23-06-2016 / ST
1.925 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.