Depreme Hazır mıyız?

Depreme Hazır mıyız?
31.12.2015
848
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Topluluğu tarafından ‘Depreme Hazır mıyız?’ isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki konuşmacı olarak katıldı. Moriwaki, deprem büyüklüğü, deprem şiddeti, Türkiye ve Japonya deprem yönetmelikleri arasında ki farklar, yer kabuğu hareketleri, Türkiye ve Japonya yapı farkları, depreme hazır olmak konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

İstanbul’daki binaların yüzde 60’ında çökme meydana gelecek

Türkiye’de 18 milyon yapının yüzde 67’sinin kaçak olduğunu söyleyen Moriwaki, “Almanya ve Türkiye’den deprem uzmanları yaptıkları çalışma sonucunda 30 yıl içinde İstanbul’da 7,4 büyüklüğünde bir deprem olacağını söyledi. İstanbul’da böyle bir deprem meydana gelirse binaların yüzde 60’ında çökme meydana gelecek. Ama bu depremin ne zaman nasıl yapılacağı belli değil. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için de şimdiden hazırlıklı olmamız gerek. Bu önlemleri almak için de sizin gibi mühendis arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Sağlam binalar yapmamız gerekir” dedi.

Adapazarı’nın zemin açısından kötü olduğunu dile getiren Moriwaki, “Önemli olan inşa edilen binanın sağlam olması. Adapazarı’nın zemininde sıvılaşma var. Ben Toyota fabrikasının inşaatında görev aldım. Fabrikanın çok yakınından bir fay hattı geçiyor. Marmara depreminde fabrikada hiçbir hasar meydana gelmedi. Orada sadece hasar gören bekçi kulübesi oldu” diye konuştu.

Türkiye’de giriş katları tehlikeli

Türkiye deprem yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerden bahseden Moriwaki, “Yapılacak değişiklerden sonra Türkiye’de binalar depreme karşı daha dayanıklı olacak. Fakat Türkiye’de bir sorun giriş katlarla alakalı. Van ve Marmara depremlerinde yaptığımız incelemelerde binaların giriş katlarında çökme oluyor, üst katlar sağlam kalıyor. Maalesef yeni hazırlanan yönetmelikte giriş katlarının hesaplanmasındaki katsayı değişmeyecek” ifadelerini kullandı.

Depremle ilgili Türkiye’de doğru bilinen yanlışların olduğunu vurgulayan Moriwaki, “Türkiye’de deprem anında mutfak ve tuvalet, banyo gibi küçük alanlara gidilmemeli. Mümkünse geniş olan odalarda sağlam eşyaların yanında durulmalı. Çünkü Türkiye’deki binaların duvar yapıları zayıf. Deprem esnasında kapı altlarına girilmemeli. Kapılar zayıf ve baskıya dayanıklı olmadıkları için kapı altlarında durmak sakıncalı” dedi.

Su ve toz maskesi hayat kurtarır

Türkiye’de 81 ilden 55’nin birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Moriwaki, evlerde deprem çantasının bulundurulması önemli olduğunu belirtti. Moriwaki, “Depremde bulunduğunuz binada çökme olması halinde deprem çantası hayat kurtarır. Uzun süreli bir enkaz altında kalmada en önemli ihtiyaçlar su ve toz maskesi. İnsan yemek yemeden uzun süre yaşayabilir fakat susuz olarak uzun zaman yaşayamaz. Marmara ve Van depreminde birçok insan çökmede oluşan baskıdan dolayı hayatını kaybetti fakat çökme sonra oluşan tozdan dolayı ölüm oranı çok yüksek. Toz maskesi su kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

31/12/2015 – MA
848 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.