Deprem ve Tasarım Takımından Büyük Başarı

Deprem ve Tasarım Takımından Büyük Başarı
30.07.2018
2.453
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Deprem ve Tasarım Takımı, Amerika Los Angeles’ta düzenlenen “15. International Seismic Design Competition” yarışmasında Dünya 7’ncisi oldu.

Dr. Öğretim üyesi Elif Ağcakoca ve Doç. Dr. Sedat Sert danışmanlığında projelerini yürüten Sakarya Üniversitesi Deprem ve Tasarım Takımı, Berkeley, UCLA, Stanford gibi dünyanın sayılı üniversitelerinin de finalde yarıştığı toplam 40 üniversite arasından en iyi Deprem Performansı Tahminlerinde Dünya 7’ncisi oldu.

Katıldıkları yarışma sonrasında açıklamalarda bulunan takım lideri Hikmet Yılmaz, “Binanın esin kaynağı olarak eskiden Hollywood’da kullanılan film şeridinden ilham alındı. Yapısal konseptte ise taşıyıcı sistem olarak perde ve çerçeveli bir sistem oluşturuldu. Binaya verilen ölçeklendirilmiş deprem kayıtlarında sallanarak ayakta kalması ve iyi bir performans göstermesi amaçlandı. Binamız verilen iki deprem kaydında da ayakta kalmayı başardı. Sonuç olarak en az hasarı alan takımlardan biri olduk. Yer değiştirme ve ivmeleri de en iyi tahmin ederek, deprem performans tahmininde ilk 10’a girmeyi başardık” dedi.

Elde edilen başarının ilk olarak üniversiteden alınan eğitime bağlı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülkemiz deprem kuşağında ve her ne zaman bir deprem olsa sonucu hep trajedi. Mühendis ve mimar adayları olarak bu yarışma bize çok şey öğretti. Türkiye’den onlarca ve dünya genelinde yüzlerce başvuru arasında ilk 40’a girerek finale kaldık ve daha sonrasında yarışmaya giderek 7’nci olduk. Yarışmaya ilk defa katılarak böyle bir başarı sağladık. Yarışma sürecinde, öğrendiğimiz ve gördüğümüz bilgilerin ülkemizin depremselliği dikkate alındığında, öğrendiklerimizi yapılarını geliştirmek için kullanmak en büyük arzumuz. Umarım bu gibi çalışmalar daha çok inşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerine ulaşır ve süreklilik kazanır ve öğrenciler henüz üniversitedeyken hem takım halinde çalışmalar yaparlar, hem de ülkemizin deprem bilincini daha çok geliştirmeye yönelik katkıda bulunurlar” diye konuştu.

30.07.2017 – YC

Video Linki :

https://www.youtube.com/watch?v=Gn2NK9njBR4&feature=youtu.be


2.453 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.