Denetimli Serbestlik ve Sosyal Hizmet

Denetimli Serbestlik ve Sosyal Hizmet
19.12.2016
1.490
A+
A-

Sakarya Üniversitesi  Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından “Denetimli Serbestlik ve Sosyal Hizmet” adlı bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Sakarya Denetimli Serbestlik Müdürü Kenan Porgalı, Psikolog Taylan Korkmaz ve Sosyal Hizmet Uzmanı Şeniz Atan konuşmacı olarak katıldı.

Denetimli Serbestlik nedir?

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Şeniz Atan, denetimli serbestlik programı hakkında bilgi verdi. Atan, “Denetimli serbestlik, yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Suç işleyen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir. Denetimli serbestlik bir suçlunun toplumla yeniden bütünleşmesine katkıda bulunacak tüm faaliyetleri kapsar. Bu anlamda denetimli serbestlik daha düşük suç oranına, daha az yeniden suç işlemeye ve daha güvenli bir topluma götüren sosyal ve cezai politikaların bir parçasıdır” dedi.

Geçmişten günümüze Denetimli Serbestlik Sistemi

Türkiye’de ve Türk-İslam tarihinde denetimli serbestlik programından bahseden Denetimli Serbestlik Müdürü Kenan Porgalı, “Denetimli serbestlik programını ilk olarak Peygamber Efendimiz döneminde görüyoruz. O dönemde savaşlardan sonra esir alınan kişilerin okuma-yazma bilmesi durumunda o dönemki Müslümanlara okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakıldığını görüyoruz. Osmanlı Döneminde ise Tanzimat Fermanıyla beraber Kürek cezasını denetimli serbestliğin ilk emareleri olarak görüyoruz. Denetimli Serbestlik sistemi, yaklaşık 11 yıldır Türkiye’de uygulanmakta” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Denetimli Serbestlik

Türkiye’deki Denetimli Serbestlik sisteminden bahseden Psikolog Taylan Korkmaz, “Denetimli serbestlik suçlunun dilekçe vermesi ile beraber işleyen bir sistem. Şu şekilde örnek verebiliriz, 5 sene ceza almış bir suçlu 3 sene boyunca ceza evinde yatması durumunda verdiği dilekçe ile beraber son 2 senesini dışarıda Denetimli Serbestlik kapsamında denetlenerek dışarda geçirebiliyor. Tabi bu kapsamda 15 günde bir Denetimli Serbestlik Kurumuna gelmek zorunda kalıyor ”dedi.

19.12.2016 – İ.S
1.490 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.