Dekan Sarıbıyık SATSO’da 3+1 Modelini Anlattı

Dekan Sarıbıyık SATSO’da 3+1 Modelini Anlattı
27.08.2014
639
A+
A-

SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık SATSO’da konuştu.

SATSO Ağustos Olağan Meclis Toplantısında konuşan Prof. Dr. Sarıbıyık, Türkiye gibi hızlı büyüyen ekonomilerde ortaya çıkan yetişmiş işgücü ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak 2011-2012 öğretim yılında Sakarya Üniversitesi olarak 3+1 eğitim modelini uygulamaya soktuklarını söyledi. 3+1 eğitim modelinin öğrenci, üniversite, sanayi ve topluma yönelik faydalarını şu şekilde sıraladı:

“Bu model sayesinde öğrencilerin özgüveni artacak, sorumluluk duygusu ve çalışma alışkanlıkları olumlu yönde gelişecek. Öğrenciler, teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek uygulama becerisine sahip olacak. Sorumluluk artacak, takım çalışması yapabilme yeteneğini kazanacak. Günün teknolojisini görerek yetiştiği için iş bulma imkânı kolaylaşacak. Gelecek ile ilgili hedeflerini şekillendirecek ve bu yönde kariyer planlaması yapabilecek. Öğrenciler iş dünyasının gerçekleri ile daha erken tanışacak ve uyum süreci hızlanacak. Öğrenciler bu sayede kendi parasını kazanmanın hazzını tadacak. Kendini tanıyacak ve yeteneklerinin farkına varacak. İş hayatının tüm şartlarını daha erken öğrenecek. İşletmelerde karşılaşılan sorunları gözlemleyerek çözüm yöntemleri aramaya başlayacak ve bilgiye hızlı ulaşma becerisi kazanacak. Aynı alanda mezun olan öğrenciler arasında rekabet avantajı elde etmiş olacak. Özgeçmişinde 4 aylık bir iş deneyiminin yanı sıra, yeni iş başvurularında referans olacak iş dünyasının seçkin insanlarıyla tanışmış, sosyal ağlar kurmuş olacak.”

Model sayesinde sektörlerin nitelikli eleman yetiştirme konusunda kendi alt yapılarını oluşturmasının da sağlanacağını ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, modelin istihdam sektörüne yararlarını da şöyle sıraladı:

“Sektör, işe almayı düşündüğü elemanı kısa sürede ve istediği şekilde yetiştirecek, elemanını yakından tanımaya fırsat bulacak. Üniversitedeki Eğitim Programları iş dünyasının gereksinimleri doğrultusunda güncellenecek. İş dünyası ile akademik personelin kaynaşması sağlanacak. İşletmeler, çalışanların işe başlangıç eğitim yükünden kurtulacak. İşe başlayan elemanların daha kısa sürede işe adaptasyonu sağlanacak. Ek bir maliyete katlanılmadan işgücü elde edilecek. İşletmelerin bu sayede Ar-Ge teşviklerinden de yararlanması sağlanacak.”

Modelin diğer bir yararının da topluma ekonomik yönden bağımsız bireyler kazandırmak olacağının altını çizen Prof. Dr. Sarıbıyık, yapılacak işbirliği ile ülke kalkınmasının hızlanacağını ve işsizlik oranının azalacağını ifade etti. Çocukları vasıflı olarak yetişen ailelerin de kendine güveninin artacağını vurgulayan Prof. Dr. Sarıbıyık, şöyle devam etti:

“Tüm kesimlerin birbiri ile etkili iletişimi sağlanacağı için yenilikler hızlı biçimde gerçekleşecek ve ülkemizde katma değerli malların üretimi hızlanacak. Toplum ve üniversite işbirliği ile istihdam ve işgücü gibi eğitsel ve toplumsal gereksinimleri gidermede yardımcı olacak. Ülke ekonomisi ve kalkınmasında önemli bir unsur olan çalışma barışı sağlanarak, üniversite ve iş dünyasının mesleki doyumu ve iş tatminini artıracak. Toplumun tüm kesimlerinin karşılıklı etkileşim ve iletişimi sağlanacağı için yenilikler hızla gelişecek.”

Prof. Dr. Sarıbıyık, bu modelle ortaya çıkan sinerjinin önemine değindiği konuşmasının son bölümünde projenin uygulanması aşamasındaki desteklerinden dolayı SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a, SATSO, SMMMO, STB, SESOB ve Büyükşehir Belediyesi’ne ve ayrıca MYO müdür ve müdür yardımcılarına teşekkürlerini bildirdi.

27/08/2014
639 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.