Çevre Mühendisliği Öğrencileri Acarlar Longozunu İnceledi

Çevre Mühendisliği Öğrencileri Acarlar Longozunu İnceledi
05.11.2018
784
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri dünyanın en büyük su basar ormanı Acarlar Longozu’nu inceledi. Öğrenciler gezi boyunca, Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir’den Acarlar Longozu hakkında bilgi edindi.

Tropikal yağmur ormanı görünümünde ve 1.derece doğal sit alanı olan Longoz ekosistemi, orijinal alanından % 40 kaybetmesine rağmen halen dünyanın en büyük su basar ormanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saim Özdemir, bu özel alanda 12 tanesi endemik tür olmak üzere 247 bitki, 169 kuş, 29 memeli ve 61 böcek türünün bulunduğunu belirtti.

Eşine az rastlanan bu özel ekosistemde yaşayan nadir bitki, balık ve kuş türleri hakkında öğrencilerine bilgiler veren Prof. Dr. Saim Özdemir, “Bu longoz özellikle göçebe kuşlar için eşsiz konaklama ve mola yerlerinden biridir. Ağaçlarla kaplı kara ve su ekosistemlerinin birlikteliği her türlü canlı için gıda sağladığı gibi, göçmen kuşlara da bu mevsimde enerji transferi imkânı sağlamaktadır” dedi. Longoz sulak alanına çevredeki yerleşim yerleri, tarım ve endüstriyel tesislerden gelen atık ve sızıntı suları nedeniyle kirlilik baskısı altında olduğunu belirten Özdemir “Çevre Mühendisliği böylesi doğa güzelliklerinin korunması için projeler üreten bir disiplindir. Ayrıca evsel, endüstriyel, tarımsal ve yüzeysel atıksuların arıtılmasında örnek alınan, ilham alınan doğal arıtma yerleri, bir nevi dünyanın böbrekleridir. Bütün öğrencilerimiz, meslektaşlarımız doğal güzelliklere karşı sorumludurlar. Çevre Mühendisi olarak sulak alanlardan öğreneceğimiz çok şey olduğu gibi, bu hassas ekosistemleri restore etmek, korumak da görevlerimiz arasındadır” diye konuştu.

Öğrenciler, Acarlar Longoz gölünün çeşitli noktalarından aldıkları su numunelerini laboratuvarda incelemek üzere yanlarında götürdü.

05.11.2018 – YC


784 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.