Çevre Mühendislerinin İş Olanakları Konuşuldu

Çevre Mühendislerinin İş Olanakları Konuşuldu
16.11.2018
3.363
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Topluluğu tarafından “Çevre Mühendisliğinde İş Olanakları” konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapılan konferansa SASKİ Atık Su Arıtmalar Şube Müdürü Murat İkinci konuşmacı olarak katıldı.

Murat İkinci, konuşmasında çevre mühendisliğinin faaliyet alanları, çevre mühendislerinin neler yaptığı, çevre mühendislerinin çalışma alanları, çevre mühendislerinin iş hayatında nelerle karşılaşabilecekleri gibi birçok konuda öğrencilere bilgiler verdi. Çevre mühendisliğinin geleceğin mesleği olarak nitelendirildiğini belirten İkinci, “Eğer meslek grubunuzla ilgili araştırma yaptıysanız çevre mühendisliği 18’inci yüzyıldan beri geleceğin mesleğidir, aynı zamanda günümüzün de mesleğidir. O gelecek artık geldi” dedi.

Yeni dünya mimarısınız

Çevre mühendisliğinin dünyada ‘halk sağlığı’ ve ‘insan mühendisliği’ olarak da nitelendirildiğini kaydeden İkinci, “Çevre mühendisliği doğal kaynaklarımızı korumak için var. Hava, su, toprak bizim vazgeçilmez doğal kaynaklarımız. Önceliğimiz bunları korumak, doğru kullanmak. Çünkü bu kaynakların hepsi geleceğin değil de şimdiki zamanın azalan kaynakları. Artık bu üçü de kısıtlı kaynaklar haline döndü. Havamızda kısıtlı, çünkü her geçen gün kirleniyor ve kontrol altında tutmak zorundayız. Tabiri caizse bu çevre mühendisleri olmadan mümkün değil” diye konuştu.

Toprak kirliliğinin, su ve hava kirliliğinden biraz daha geri planda kaldığını belirten İkinci, son yıllarda devletin, bakanlıkların ya da AB standartlarının toprağın da korunması yönünde dayatmaların geldiğini söyledi. İkinci, “Ne iş yaptığınızı ve neye talip olduğunuzu bilin. Bu üç kaynağı koruma görevlerinin çevre mühendislerine verildiğini unutmayın. Kirlendiyse de temizlemek bizim görevimiz. Bunu bizden başkası yapamaz. Çevre mühendisleri, yaşanılabilir bir dünya oluşturmak için çalışan yeni dünya mimarlarıdır” şeklinde konuştu.

Mesleğinizle ilgili okuyun

Mühendis adayı öğrencilere tavsiyelerde de bulunan İkinci, şunları söyledi: “İnsan zihni nedensiz harekete geçmez. Bir şeyler yapmak için harekete geçmelisiniz. ‘Durursanız düşersiniz’ en sık kullandığım cümlelerden bir tanesi. Koşacaksınız, çalışacaksınız, araştıracaksınız, geliştireceksiniz. Mesleğinizle ya da kişisel gelişiminizle ilgili çok okumalısınız. Bunlarla çuvalı dolduracaksınız, boş çuval dik durmaz.”

16/11/2018 – Nurcan Kök


3.363 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.