Çelik Yapılar Depreme Daha Dayanıklı

Çelik Yapılar Depreme Daha Dayanıklı
15.04.2015
783
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Yapı Malzemesi dersi kapsamında “Çelik” konulu bir seminer düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARDEMİR)  Kalite Müdürü Osman Yazaroğlu konuşmacı olarak katıldı. Yazaroğlu öğrencilere, KARDEMİR’de yapılan çalışmalar, çelik üretimi ve çelik yapılar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunun altını çizen Osman Yazaroğlu, “Çelik yapıların sayısının artması Türkiye için önemli çünkü çeliğin sağlamlığı, dayanıklılığı ve direnci kıyaslanamaz, depreme karşılık veren malzemedir.  Kentsel dönüşümde ve deprem sorunlarının çözümü için çelik kullanımının artması konusunda adım atılması önemli, depreme dayanıklı ekolojik kalıcı konutlar yapılaması için betonarme klasik binalar yerine, çelik yapıların tercih edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de konutlarda çelik kullanım oranının artması gerektiğini dile getiren Yazaroğlu, “Gelişmiş ülkelere bakıldığı zaman çelik yapılar yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişmekte, ülkemizde maalesef bu rakam yüzde beşin altında. Çelik yapı sistemleri kullanılarak üretilen yaşam alanlarının önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle çelik yapılara daha fazla önem verilmeli hatta teşvik edilmeli” diye konuştu.

KARDEMİR Fabrikası’ndaki çalışmalardan da söz eden Yazaroğlu, 72 metre uzunluğuna kadar ray ürettiklerini belirtti. Yazaroğlu, “Ürettiğimiz 72 metrelik raylar şu an yüksek hızlı tren hatlarında kullanılıyor. Beş yıl öncesine kadar rayları İtalya’dan ithal ediyorduk. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları, rayları İtalya’dan 12500 dolara ithal ederken şimdi, bizden 900 dolara alıyor. Bu da ülkemiz için yaklaşık 250 milyon dolar gibi bir döviz tasarrufu sağlıyor” dedi.

15/04/2015 – MA


783 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.