Çarşamba Konferansları

Çarşamba Konferansları
25.11.2013
520
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “19’uncu Yüzyıl Türk Edebiyatında Modernleşme” konulu bir konferans verdi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde “İlahiyat Fakültesi ve İlim Mekânı Öğrenci Topluluğu” tarafından 20 Kasım’da düzenlenen programda konuşan Daşçıoğlu, varlığı kavrama açısından klasik dönemde bir “ilerleme” kavramından söz edilemeyeceğini belirterek, bunun aydınlanmayla birlikte ortaya çıktığını ifade etti. Akılcılaşma ve akıl kavramlarını açıklayan Doç. Dr. Daşçıoğlu, Aydınlanmadan önce araçsal bir akıldan söz edilirken Aydınlanma felsefesi ile birlikte aklın artık kurucu bir kavram olarak algılandığını söyledi. Akıl-vahiy çatışması sonucunda başlayan “bireyselleşme”nin Hümanizmin temel felsefesi olduğunu söyleyen Daşçıoğlu, daha sonra da Tanrının yerine koyulan insanın tanrılaştırılması eğilimi üzerinde durdu.

Şey Galib’in dizelerindeki “yeni” kavramının tahlilini yapan Daşçıoğlu, Tanzimat dönemine edebiyat üzerinden bakarak değerlendirmelerde bulundu.

25-11-2013 / ST
520 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.