Çanakkale Geçilmez

Çanakkale Geçilmez
26.03.2015
1.056
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü ve Spor Bilimleri Aktif Yaşam Topluluğu tarafından ‘Bir Milletin Kader Anı Çanakkale 1915’ konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Osman Arslan konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Osman Arslan’ın sözlerini yazdığı ‘Çanakkale Geçilmez’ marşı dinletisi ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan SAÜ Rekreasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Nedim Çetin, “Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında hazırladığımız bu programa konuşmacı olarak katılan Osman Arslan’a, bugün burada Çanakkale ruhunu bir kez daha hissedecek öğrenci ve akademisyen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Osman Arslan yaptığı konuşmada, 1.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun, Batı tarafından karşı cephe tutulmasının nedenin sahip olduğu petrol kaynakları olduğunu söyledi. Arslan, “İngiltere sanayi devriminden sonra pamuk ihtiyacını Hindistan’ı sömürgesi yaparak, sonra doğan demir çelik ihtiyacını Rusya ve Çin’i kullanarak ve en son doğan petrol ihtiyacını da Osmanlı İmparatorluğu’nu yok ederek gidermek istedi. Fakat Abdülhamit Han zamanında bunu başaramadılar. 1. Dünya Savaşı’nda bunu başarmaları için Çanakkale’yi geçmeleri gerekiyordu fakat geçemediler” diye konuştu.

Dünyada ilk defa Çanakkale’de denizden, karadan ve havadan bir savaşın gerçekleştirildiğini söyleyen Arslan, “Savaş bittiği zaman bir metre kareye 4 ölü düşüyordu. Burada kullanılan silahların hepsi yan yana konulursa bütün yarım adanın üstünü örtebilir. Çok vahşi ve tarihin en kanlı savaşlarından biri yaşandı. Savaşta düşman ile askerimiz arasında orantısız bir güç durumu vardı. Kahramanca savaşan askerlerimiz, 200 yıldır yenilmeyen İngiltere’ye mağlubiyet yaşattı” dedi.

Konferansın sonunda Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Osman  Arslan’a teşekkür plaketi takdim etti.

26/03/2015 – MA
1.056 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.