Çağın Hastalığı Obezite

Çağın Hastalığı Obezite
23.12.2013
791
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından ‘Çağın Hastalığı Obezite’  isimli bir sempozyum düzenlendi.

SAÜ Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, obezitenin ülkemizde son zamanlarda farkına varılan bir hastalık olduğunu ve obezite tehlikesiyle karşı karşıya gelindiğini belirtti. Obezite ile ilgili bugünden yarına bir şeyler yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Üstel, Sağlık Bakanlığı’nın da bu hastalıkla ilgili birçok proje yaptığını dile getirdi.

Açılış konuşmasının ardından yapılan oturumda konuşan SAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, alınan enerjinin harcanmayan vücut yağ kitlesi olarak tanımlanan obezitenin sadece şişmanlık olmadığını belirterek, obezitenin epidemik bir hastalık olduğunu ifade etti. Obezitenin tanısının ve tedavisinin çocukluk çağında yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, “Dünyada en çok obez Amerika’da, en az obez Japonya’da yaşamaktadır. 2015 yılında dünyada aşırı kiloluların sayısının 2.3 milyara, obezlerin de 700 milyona çıkması bekleniyor” diye konuştu.

SAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Sert de, ‘Dünya da ve Türkiye’de Obezite’ ile ilgili yaptığı sunumunda beden kitle indeksinin yirmi beşin üzerinde olanların fazla kilolu olduğunu kaydederek, otuzun üzerinde olanların ise obez olduğunu belirtti. Her yıl 2.8 milyon insanın obezite ve fazla kilo nedeniyle öldüğünü aktaran Sert, 12 yıllık süreçte obezite görülme sıklığının yüzde 44 oranında arttığını söyledi.

Sempozyumda ‘Dünyada ve Ülkemizde Obeziteye Yönelik Politika ve Stratejiler’ başlıklı bir sunum yapan Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme de, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın altı ayrı bölgesinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında, obezite prevalansında 10 yılda yüzde 10-30 arasında bir artış saptandığını ifade etti.

Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülgün Durat ise konuşmasında obezitenin psikolojik yönü üzerinde durdu. Yeme davranışı ile bağlantılı bir sorun olan obezitenin her geçen gün artmakta olduğu ve toplumların sağlıklarını etkilediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gülgün Durat, obez hastaların yüzde 41’inde en az bir psikiyatrik bozukluğu saptandığını belirtti.

23-12-2013 / KS

 
791 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.