Bölge ve Dünya Çok Hızlı Değişen Bir Dönemde

Bölge ve Dünya Çok Hızlı Değişen Bir Dönemde
27.02.2015
1.001
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) ve SAÜ Hariciye Kalemi Dergisi tarafından düzenlenen “Ortadoğu’ya Bakışımıza Dair Eleştirel Bir Değerlendirme” isimli konferans, SAÜ ORMER Kudüs Salonu’nda gerçekleştirildi.

ORMER Güncel Siyaset Konuşmaları Serisi’nin ikincisi olan “Ortadoğu’ya Bakışımıza Dair Eleştirel Bir Değerlendirme” isimli konferansa, Zahide Tuba Kor konuşmacı olarak katıldı.

Ülke olarak Ortadoğu’ya bakışımızda temel bazı problemler konusuna değinen Zahide Tuba Kor, “Bölge ve Dünya çok hızlı değişen bir dönemde. Ortadoğu’ya hem Türkiye odaklı bakıyoruz hem de yabancı olarak bakıyoruz. Bölgedeki gelişmeleri yerel açıdan takip ediyoruz ve bölgenin durumunu anlamak için, kendi içimizdeki sorunları hesaba katarak değerlendirmelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin küresel bir güç olmadığının, ancak önemli bir bölgesel güç olduğunun altını çizen Kor, “Ortadoğu’ya batılı perspektiften bakıyoruz. Batının oryantalist kalıplarını kabul etmemiz çok büyük bir sorun. Batının bu bakış açısını kendi süzgecimizden geçirmemiz gerekiyor” dedi. Ortadoğu hakkında değerlendirmelerde bulunurken sadece dil ve siyaset bilgisinin yetersiz kalacağını belirten Kor, dil ve siyaset konusunun yanında tarih, psikoloji, ekonomi, din ve toplum konularının bir arada değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kor, din ve dini cemaatleri anlamadan bölgeyi anlamaya çalışmanın eksik kalacağını sözlerine ekledi.

‘Arap Baharı’ başladığında İsrail’in kaybeden, Türkiye’nin kazanan taraf olarak algılandığı belirten Kor, günümüzde ise İsrail’in kazanan Türkiye’nin ise kaybeden olduğu gibi bir durumun var olduğunu söyledi. 2011 yılında yaşanılanların, yabancı devletlerin oyunu gibi algılamanın bizleri yanlış yere götüreceğini ifade eden Kor, “Sosyal olaylar, laboratuvar ortamında kontrol edebileceğimiz bir durum değildir. Bu tür konularda hesap yapamazsınız. Çünkü sonuçlar çok farklı olur ve kontrol edilemez” dedi.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

27/02/2015 – YC 
1.001 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.