Bina İncelemeleri Başladı

Bina İncelemeleri Başladı
20.02.2012
1.429
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü, Sakarya’daki binaların depreme dayanıklılığını tespit etmek için çalışma başladı.

Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği binaların yapısal güvenliğini tespit edecek olan SAÜ, ilk etapta Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi Hizmet Binası, Maliye Lojmanları ve Yazlık Aile Sağlığı Merkezi binasını incelemeye başladı.

Sakarya Üniversitesi, Sakarya’daki binaların yapısal güvenliğinin durumunu tespit etmeye başladı. İlk etapta Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi Hizmet Binası, Maliye Lojmanları ve Yazlık Aile Sağlığı Merkezi binasını incelemeye başlayan SAÜ, bu yapıları analiz ederek, binaların 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun olup olmadığını, bu yönetmeliğin öngördüğü kriterleri sağlayıp sağlamadığını belirleyecek.

Binalarla İlgili Mevcut Veriler Toplanacak

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz’ın Başkanlığındaki, 40 Öğrenci 6 Araştırma Görevlisi ve 8 Akademisyen bu binalarda incelemelerde bulunacak.  Prof. Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada “Sakarya Üniversitesi olarak Sakarya’daki binaların yönetmeliğe uygun olup olmadığını tespit etmeye başladık. Bu kapsamda Valilik ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği binaları inceleyeceğiz. Bu binaların projeleri varsa, daha önceden bina ile ilgili alınmış zemin ve malzeme numuneleri varsa ve hasar tespitleri yapılmışsa, 1999 Marmara Depremi’nde hasar durumu mevcutsa, bunlar temin edilip, bunlar üzerinde bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

2007 Deprem Yönetmeliğine Uygunluğu Belirlenecek

Prof.Yılmaz, belirlenen binaların tüm  ayrıntısıyla inceleneceğini belirterek “Daha sonra projesi olanların, projeye uygun yapılıp yapılmadığı tespit edilecek. Eğer projesi yoksa binanın statik rölevesi çıkartılacak. Statik röleveden kastımız kolonların, kirişlerin ve demir kesitlerin bulunarak, tesviyelerin aralıkları, kullanılan donatıları ve miktarları tespit edilecek. Malzeme sonuçları alındıktan sonra, statik hesap programıyla analiz edilecek. Bu hesap 2007 Deprem Yönetmeliğinin öngördüğü kriterlere göre gerçekleştirilecek” dedi.

Ya Güçlendirme Ya da Yıkım

SAÜ, incelemeler sonucunda teknik bir rapor hazırladıktan sonra, bu rapor sonucunda binaların güçlendirme yapılıp yapılanamayacağı belirlenecek. Teknik rapor hazırlandıktan sonra iki durumun ortaya çıkacağını belirten Prof. Yılmaz “Bu rapordan sonra iki şık ortaya çıkacak. ‘Bu yapı depreme karşı güvenlidir iskân edilebilir’ şeklinde olacak. Ya da ‘Bina depreme karşı güvenli değildir, ilgili yönetmelik şartlarını yerine getirememektedir’ şeklinde hazırlanacak. Bu durumda da ya bina yıkılacak ya da güçlendirilmesi gerekecek. Bunun kararının idare verecek” dedi.

Çok katlı binalar Gözden Geçirilmeli

98 Deprem Yönetmeliği öncesi yapılan 3 veya daha çok katlı binaların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Yılmaz, “Bu binaların performans analizlerinin yapılması lazım. Aksi halde olası bir depreme karşı bu binaların dayanıklı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü 12 yıl önce olan depremde bina kendini kurtarmışsa, bir sonraki depremde ayakta kalacak anlamına gelmez. Bu tür binaları Van’da da gördük. 7.4 şiddetindeki depremde hiç hasar almayan bina daha küçük ölçekteki bir depremde bir kısmı ağır hasar gördü, bir kısmı da yıkıldı” dedi.

20/02/2012 – YC

 
1.429 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.