Bilim ve Kadın Konferansı

Bilim ve Kadın Konferansı
11.03.2014
633
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Kadın ve Sağlık” isimli konferans, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Kadın ve Sağlık” konferansına Sağlık Yüksekokulu Öğr. Gör. Zekiye Turan konuşmacı olarak katıldı. Bilim konusunda bilgiler veren Öğr. Gör. Turan, kadının bilimdeki yeri ve çalışmaları konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Geçmişten günümüze toplumda kadın olgusu konusuna hakkında çeşitli bilgiler veren Öğr. Gör. Turan, Toprak çapası bir kadın icadıdır. Ancak, kadınlara daha çok çapa tarımı, dokuma ve seramik işleri; erkeklere ise pulluk sürmek, tarla açmak, hayvan yetiştiriciliği, av, silah üretimi uygun düşüyordu” dedi.

Felsefi görüşlere göre kadın olgusunu değinen Öğr. Gör. Turan, Aristo’nun ‘Erkeğin kumanda etmesi, kadının itaat etmesi doğrudur’, Aquina’lı St. Thomas’ın, ‘Kadın tam bir insan değildir’, J.J. Rousseau’nun ‘En iyi tür üstün erkektir. Bu nedenle kadına eğitim yerine, erkeği hoşnut etme, ona hoş görünme yararlı olmalıdır’, Schopenhouer’un ise  ‘Kadın karakterinde esas kusur, kadının adalet duygusunun yokluğudur’ şeklinde değerlendirdiklerini belirtti.

Bilim ve cinsiyet konusunda, içinde doğduğumuz toplumda, din, felsefe, siyaset, tıp, hukuk gibi pek çok bilgi alanında egemen söylemin kurucularının erkekler olduğunu belirten Öğr. Gör. Turan, “Buna bağlı olarak, “kamusal” alanda en güçlü pozisyonlar erkekler tarafından işgal edilmiştir” diye konuştu.

Türkiye’deki Üniversitelerde Kadın Çalışmaları konusuna değinen Öğr. Gör. Turan, Öğrenci olarak kadınlara üniversite kapıları ilk kez 1860’larda açıldığını, bilimde kadının yeri, ikinci dalga feminist hareketinin etkisi ile 1960’larda başladığını ifade etti. Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezleri ‘nin 2010 yılına kadar 22 üniversitede bulunduğunu belirten Öğr. Gör. Turan, İlk Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 1989 yılında İstanbul Üniversitesi’nde kurulduğunu söyledi.

Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezleri’nin kadın sağlığının korunması, şiddetin azaltılması için gerekli bütün çalışmaları yürütmeyi amaçladıklarını belirten Öğr. Gör. Turan, üniversitelerin sosyal bilimler enstitülerine bağlı olarak açılan ilk kadın araştırmaları anabilim dalı İstanbul Üniversitesi’nde 1993 yılında kurulduğunu belirtti.

Kariyer yapan kadınların evliliğin günümüzdeki halini reddettikleri için ve erkekler kadar başarılı olabilmek için evlilik gibi bir sorumluluk almayı ertelediklerini belirten Öğr. Gör. Turan, “Akademisyen kadınlar arasındaki dayanışmanın ev kadınları arasındaki dayanışma veya akademisyen erkekler arasındaki dayanışma kadar güçlü değildir” diye konuştu.

11/03/2014 – YC
633 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.