Bilgiden Yüksek Teknolojiye Köprü

Bilgiden Yüksek Teknolojiye Köprü
09.07.2015
696
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Teknoloji Transfer Ofisi ADAPTTO’nun 2014 yılında TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan 5 TTO’dan biri olarak büyük bir başarıya imza attığını söyledi.

Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilmesi ile ilgili ciddi sıkıntılar bulunmakta. Patent koruması altına alınan iş fikirlerinin ticarileşme oranı hala binde 2-3 civarında. Aslında gelişmiş ekonomiler açısından da durum çok farklı değil. İstatistikler, ortalama 100 proje fikrinden 10 proje çıktığını, bu 10 projeden sadece 2’sinin ticari bir ürüne dönüştüğünü, bunlardan da yalnızca 1’inin ticari başarı elde edebildiğini gösteriyor.

Bu noktada Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) önemi ortaya çıkıyor. TTO’lar, üniversitelerde üretilen araştırma sonuçlarının hızlı ve etkin bir şekilde ticarileşmesini sağlayan ideal yapılar olarak gözükmekte. Bu sayede, bilginin katma değeri yüksek ileri teknoloji içeren ürün veya süreçlere dönüştürülmesi mümkün oluyor. Böylece ticarileşen ürünlerin ülkemizin kalkınmasına katkı sağlıyor.

Ülkemizde teknoloji transfer ofisleri konusundaki farkındalık TÜBİTAK’ın 2011’de TEYDEB-1513 TTO Destekleme Programının lansmanını yapmasıyla artmaya başladı.  Program çerçevesinde üniversiteler veya teknoloji geliştirme bölgeleri tarafından kurulan ve proje başvurusu kabul edilen teknoloji transfer ofislerine; 10 yıl süreyle toplamda 12 milyon 500 bin TL bütçe tahsis edilmekte. Bu bütçenin ortalama %70’i TÜBİTAK, %30’u ise ilgili TTO tarafından karşılanmakta.Ülkemizde teknoloji transfer ofislerinin sağlam ve sürdürülebilir bir altyapıya ve insan kaynağına kavuşturulabilmesi projenin temel amacını oluşturuyor.

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ADAPTTO hakkında bilgiler veren SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ADAPTTO’nun 2014 yılında TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan 5 TTO’dan biri olarak büyük bir başarıya imza attığına dikkat çekti. ADAPTTO’nun yerelde güçlü aynı zamanda dünya ile entegre bir TTO kurgusunu hedeflediğinin altını çizen Prof. Dr. Engin şunları kaydetti: “Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ADAPTTO, üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın direktifleriyle 2013 yılında Sakarya Teknokent’in bir birimi olarak Prof. Dr. Tahsin Engin tarafından kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. ADAPTTO ismi tescilli kurumsal kimliğimizdir ve yerel değerleri referans alan bir uluslararası vizyonu temsil etmektedir. Nitekim “ADAP” ilimizin merkez ilçesini temsil etmekte, “ADAPT TO” ise İngilizce olarak uyum sağlama, entegre olma anlamlarına gelmektedir. Bu açıdan ADAPTTO olarak yerelde güçlü aynı zamanda dünya ile entegre bir TTO kurgusunu hedeflemiş oluyoruz.”

ADAPTTO’nun uzman personeli ile uluslararası standartlarda TTO hizmeti vermeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Tahsin Engin, ““Proje fikriniz mi var?, destek programlarından yararlanmak mı istiyorsunuz?, fikri haklarınızı koruma altına mı almak istiyorsunuz?, girişimci misiniz – şirketleşmek mi istiyorsunuz?, o halde buluşma noktamız ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi” çağrısında bulunarak sözlerini tamamladı.

09/07/2015 – HAY
696 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.