“Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” Semineri

“Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” Semineri
24.10.2013
571
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” semineri düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen ile bazı akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerde konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Elmas, kendi değerlerine bağlı, dünyayı tanıyan öğrenciler yetiştirmek amacıyla eğitim sistemlerini sürekli geliştirdiklerini belirterek, dünyanın her yeri ile akredite olabilecek bir eğitim sistemi kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Rektör Elmas, “Bu projeye son derece güveniyoruz. Bu seminer, öğrencilerimizi geleceğe taşıyacak, entelektüel bilgilerini artıracak ve liderlik yeteneği olan gençlere bu yetenekleri kazandıracak ortamı hazırlayacak seminerler dizisinden bir tanesi. Bundan sonraki dönemlerde daha farklı aşamalarıyla bu süreci sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde “Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” konulu bir sunum yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Açıkgenç de, bilgi konusuyla en fazla ilgilenen medeniyetin İslam medeniyeti olduğunu ve İslam medeniyetinin bilgi temeli üzerine kurulduğunu ifade etti. Bilgiyi ifade ederken genelde düşünceyi gerçekleştirme yetisi anlamına gelen akıl kelimesinin kullanıldığını fakat bilginin zihinde olduğunu anlatan Açıkgenç, “Zihin içinde akıl da var, hayal de var, hafıza da var. Bilgi insan zihninde bulunan kavramsal manalardır. Zihnimiz bilgiyi işlemek için çeşitli altyapılara ihtiyaç duyar” diye konuştu. Zihnin bizim irademiz dışında son derece programlı bir şekilde çalıştığını ifade eden Açıkgenç, şöyle devam etti: “Zihnimiz günlük hayatta kullanmak için bilgi üretir. Zihinsel altyapı, davranışlarımızın temelindeki unsuru oluşturur. Zihinsel altyapı en önemli olarak eğitim ile verilir. Zihnimizle ilgili bilgi yapısı, insani değerler, hayat değerleri gibi unsurlar sonucunda dünya görüşümüz oluşur. Batı medeniyetinde bilgi güç olarak kullanılabilir ancak İslam medeniyeti ise buna izin vermez. İslam medeniyeti adaleti güç olarak kullanır. Bunlar bizim zihinsel altyapılarımız sonucunda oluşur. İslam medeniyetinde bilgiyi para kazanma yolu olarak kullanamazsınız.”

23-10-2013 / ST


571 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.