BİDAM Akademisyenlerin Hizmetinde

BİDAM Akademisyenlerin Hizmetinde
11.05.2012
1.223
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Özkan Canay tarafından geliştirilen, Bilimsel İndeksli Dergi Arama Motoru (BİDAM) hizmete sunuldu.

SCI, SCI-Expanded, SSCI ve A&HCI indekslerinde taranan bilimsel dergileri arama amacıyla, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) Müdürü Öğr. Gör. Özkan Canay tarafından geliştirilen “Bilimsel İndeksli Dergi Arama Motoru (BİDAM)”, Mayıs ayının başlarında Türk Akademik Camiasının hizmetine sunuldu.

Akademisyenlerin bu hizmetten fayda görmelerinden mutluluk duyacağını ifade eden Canay, projenin ortaya çıkışıyla ilgili “Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak gerek rektörlüğümüzün yayınları arttırma hedefi, gerekse merkezimizin kuruluş gerekçeleri doğrultusunda özellikle son bir yılda akademik faaliyetlerimizi arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermiş durumdayız. Ülkemizdeki akademik sistemde SCI, SCI-Expanded, SSCI ve A&HCI indekslerinde taranan bilimsel dergilerde yayın yapmak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bilimsel makalenin yazılmasından sonraki en kritik süreç, çalışmanın gönderileceği derginin belirlenmesi aşamasıdır. Bu noktada doğru dergi seçimi, makalenin başarıyla yayınlanması için oldukça önemlidir. İndeksli dergilerle ilgili bilgiler ise çok farklı kaynaklarda yer almaktadır. Bir veya daha fazla dergiyle ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için bütün bu kaynaklarda ayrı ayrı sorgulamalar yapmak gerekmektedir. TÜBİTAK-ULAKBİM bünyesinde yer alan Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı (UBYT) web sitesinde, dergilerin indeks türü (Fen, Sosyal) ve gruplarına (A, B, C, D) göre aranabildiği “UBYT Dergi Arama Motoru” mevcuttur. Ancak bu arama motoru, özellikleri itibariyle gerekli esnekliği ve dergilerle ilgili ayrıntılı bilgileri sunmamaktadır. Başta kişisel bir gereksinim duyarak başladığım bu projeyi tamamladıktan sonra herkesin kullanımına sunmak ve böylece gördüğüm önemli bir eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak istedim.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bilimsel İndeksli Dergi Arama Motoru’nda “Dergi Adı / Anahtar Kelime / ISSN” alanına alt alta birden fazla dergi adı, anahtar kelime veya dergi ISSN numarası girilerek arama yapılabilmesine imkân sağlanmaktadır. Aranacak ifadenin girildiği bölümün altında yer alan seçenekler ise aramanın filtrelenmesi ve belirtilen özelliklere uygun sonuçların kullanıcıya gösterilmesine olanak sunmaktadır. Her bir satırdaki ifadenin bir dergi adı ya da ISSN numarasında “veya” (OR) mantığıyla arandığı sistemde, sonuçların içerisinde geçen arama ifadeleri kırmızı renkle işaretlenmektedir. Belirlenen seçeneklere uygun tüm dergileri sorgulamak içinse “-“ işareti girilerek arama yapılabilmektedir.

BİDAM veritabanında bulunan 2012 yılına ait toplam 11554 dergiye ait temel bilgiler ULAKBİM UBYT’den, bu dergilere ait “Dergi Türü” ve “Yayın Sıklığı” bilgileri Thomson Reuters’dan, etki faktörü ve diğer sayısal bilgiler ise Web of Knowledge tarafından yayınlanan Journal Citation Reports (JCR 2010) ‘dan derlenmiştir.

Bilimsel İndeksli Dergi Arama Motoru’na http://www.canay.sakarya.edu.tr/bidam/ internet adresinden ulaşılabilir.

11/05/2012 – YC

 
1.223 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.