Batılı Bilginin Eleştirisi

Batılı Bilginin Eleştirisi
11.11.2015
530
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından “Batılı Bilginin Eleştirisi Üzerine” isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi SASGEM tarafından düzenlenen “Batılı Bilginin Eleştirisi Üzerine” isimli konferansa İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Tuna konuşmacı olarak katıldı. SAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe SAÜ’lü öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasında doğu ve batıdaki bilginin içeri hakkında bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Korkut Tuna, tarihteki doğu-batı farklılığının günümüze kadar ulaştığını söyledi. Üniversitelerde öğretilen bilginin batılı kaynaklardan süre geldiğini belirten ve bu konu üzerine eleştiride bulunan Prof. Dr. Tuna, “Eski zamanda kitaplarda toplum bilimi olarak adlandırılan ders günümüzde sosyoloji olarak okutuluyor. Biz bunu Batılı anlamda sosyoloji olarak algılıyoruz” diye konuştu.

Bilgi üretemiyoruz

Üniversitelerdeki müfredatın Batılı bilgilere göre dizayn edildiğini ifade eden Prof. Dr. Tuna, “Üniversitelerin Hukuk Fakültelerinde Roma Hukuku dersi temel derslerden birisi. Buna karşılık birçok fakültede İslam Hukuku dersi temel anlamıyla esas alınmamıştır. Bu konuda bizi daha çok ilgilendiren bilgiler üzerine yoğunlaşmalıyız” diye konuştu. Günümüzde öğrenmeyi, edinilmiş bilgilerden karşıladığımızı dile getiren “Prof. Dr. Tuna, “Bilgilerin çoğu edinilmiş bilgi. Maalesef ki bilgi üretmiyoruz. Bir bilgi oluşturamıyoruz. Birilerinin bilgilerini takip ediyoruz. Kısacası bilgiyi dahi ithal ediyoruz. Kendimizi başka bilgiler ile kuşatıyoruz” ifadelerini kullandı.

İslamiyet’le birlikte hem İslam Alemi’ndeki hem de Yunan Alemi’ndeki bilgilerin Batıya ulaştığını belirten Prof. Dr. Tuna, “Günümüzde Batı Toplumları varacağı noktaya geldi. Bir ilerleme söz konusu değil. Şuan ki durum yeniliğe kapalı, belirli rötuşlar ile mevcut yapıyı korumaya yönelik. Batının dengesi çok hassas. Kendilerini yenilemeye gücü yok. Sadece kendi gücünü idare edebilecek seviyedeler” dedi.

Kendimize inanmalıyız

Ülke olarak kendimize inanmamız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tuna “Bizim değişim konusunda, yapacak çok şeyimiz var. Kendimize inanıp bu gücü ortaya çıkarmamız lazım. Fransa’da seçimler adayların şu kurumdan 1 milyon, şu kurumdan 2 milyon tasarruf edip şu projeyi gerçekleştireceğiz şeklinde. Onlarda her şey sistematik ve hantal bir yapıda. Bizler ülkemizde her türlü yatırımı yapabiliyoruz. Köprüler, otoyollar vs. Hiçbir sıkıntı yaşanmadan bu yatırımların üstesinden gelebiliyoruz” şeklinde konuştu.

11.11.2015 – YC
530 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.