Başkanlık Sistemi Konuşuldu

Başkanlık Sistemi Konuşuldu
07.12.2016
977
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Mizan Hukuk Topluluğu tarafından “Başkanlık Sistemi” adlı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al ve Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Uslu konuşmacı olarak katıldı. Konferansta “Başkanlık Sistemi” hukuki ve siyasi yanlarıyla ele alındı.

Konuşmasında Türkiye’deki sistem ve zihniyeti ele alan Prof. Dr. Al, sistemlerin insanların karakterlerini şekillendirebileceğini, en büyük farklılıkların ise zihniyette görüleceğini söyledi. İlk bakışta zihniyetin anlaşılamayacağını belirten Prof. Dr. Al, “Bu anlamda Türkiye’nin hem bir sistem sorunu var, hem de ondan daha derin zihniyet sorunu var. Onun için işimiz kolay değil. Yönetim konusunda gerçekten iyi bir sistem kurmamız gerekiyor. Ama bundan daha zor olan iyi bir zihniyet inşa edilmesi” diye konuştu.

15 Temmuz’daki kuvvetler dengesi

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin kuvvetler dengesi olduğunu belirten Prof. Dr. Al, kuvvetler dengesinin Türkiye’de ideal anlamdaki gibi olmadığını söyledi. Prof. Dr. Al, “Türkiye’de kuvvet, bürokrasi ile siyaset kurumu arasındadır. İkisi arasında bir çatışma vardır. Hangisi galip gelirse ülkeyi onlar yönetirler. Bizde de kuvvet ayrılığı, kara, hava ve deniz olarak ayrılır. Bunlar birbirini dengelerse darbe olmaz, ama aralarında anlaşırsa darbe olur. 15 Temmuz’da da en büyük başarı tabi ki halkındır. Ama başarıyı etkileyen temel faktörlerden bir tanesi, ordudaki kuvvetlerin anlaşma sağlayamamasıdır” dedi.

Siyasal istikrara ihtiyacımız var

Türkiye’deki sistem arayışının nedenine değinen Prof. Dr. Hamza Al, Türkiye’nin kendi şartlarından ve biraz da parlamenter sistemin yapısından kaynaklanan sorunları olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hamza Al, “Türkiye gibi doğunun, batının, güneyin ve kuzeyin tam ortasında bir köprüde duruyorsanız ve dışarıdaki gelişmeler en fazla iç politikalarınızı etkiliyorsa, siyasal istikrara ihtiyacınız vardır. Türkiye’deki siyasal sistem, siyasal iktidarı sağlamaktan uzaktır” şeklinde konuştu.

Diktatörlükte halkın iradesi gerçek değildir

Konuşmasında parlamenter hükümet sisteminden bahseden Yrd. Doç. Dr. Ferhat Uslu, diktatörlüklerin seçimlerle gerçekleştirilebildiğini, ancak baskıcı rejimler olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Uslu, “Diktatörlüklerde halkın iradesi gerçek irade değildir. Çarpıtılmış, yönlendirilmiş ve baskıyla şekillendirilmiş bir irade görülür. Bu sistem demokrasinin en temel şartlarından olan seçim şartını sağlayabilir ancak halkın iradesi gerçek iradeyi yansıtmaz” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

06.12.2016- ŞB
977 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.