Babası Kazım Karabekir’i Anlattı

Babası Kazım Karabekir’i Anlattı
08.03.2016
747
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Stratejik Düşünce Topluluğu tarafından ‘Kazım Karabekir Paşa ve Kurtuluş Savaşı Yılları’ konulu bir konferans düzenlendi.

SAÜ Mühendislik Fakültesi M3 Kongre Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir konuşmacı olarak katıldı. Timsal Karabekir, etkinlikte Kazım Karabekir’i, Karabekir ailesini, Kazım Karabekir’in savaş yıllarında verdiği mücadeleyi ve siyaset yıllarını fotoğraflar eşliğinde anlattı.

Tarihi değerlendirirken yaşanılan güne değil, değerlendirilen güne dönülüp empati kurulması gerektiğini kaydeden Karabekir, babasının çocukluğuna ait olan ok, yay ve cüz kesesi gibi eşyaların fotoğraflarını da öğrencilere gösterdi.

Yurduma göz dikenin gözünü oyacağım

Babasının çocukluk yıllarında asker olma isteğini anlatan Timsal Karabekir, “Kazım Karabekir’in çocukluğu Van’da geçiyor. Van’da bir anısı, beş yaşında iken annesi ona bir kumandan elbisesi dikiyor. Ve babası nereye gitse arkasından gidiyor. Bir Rus General sen büyüyünce ne olacaksın? diye soruyor. Kazım Karabekir kumandan olacağım diyor. Kumandan olduğunda ne yapacaksın diye sorduğunda ‘yurduma göz dikenin gözünü oyacağım’ diyor” şeklinde konuştu.

Yetim babası

Timsal Karabekir, Doğu vilayetlerinde babası Kazım Karabekir’in yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir ‘yetim babası’ olarak tanındığını söyleyerek;  “Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı düzenlerdi. Okumak onun için önemliydi. Kitap Bayramını, peygamberimizin doğum gününde düzenlemişti.. O’nun yetim sevgisi sadece Türklerle sınırlı değildi. Amerikalılar Trabzon’da bir Ermeni yetimhanesi açıyorlar ve Kazım Karabekir, Ermeni çocukları oraya gönderiyor. Onlara da babalık ediyor” diye konuştu.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı, çok partili hayata geçmek için Mustafa Kemal Paşa’ya yardım etmek amacıyla kurduğunu anlatan Timsal Karabekir, “Parti, Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek haksız şekilde kapatıldı. Kazım Karabekir, Mustafa Kemal’e suikast girişimine de bulaştırılmak istendi ve idamla yargılandı.  Babam bu olaydan sonra uzun yıllar şu anda müze olan Zürafalı Köşk’e kapandı. Mustafa Kemal’in hasta yatağındayken Kazım Karabekir’le görüşüp helalleşmek istemiş fakat babama haber vermemişler. Durumu sonradan öğrenen babam ‘Bilseydim giderdim’ dedi”

Programın sonunda Timsal Karabekir öğrenciler ile birlikte Kazım Karabekir’e ait Türk Yılmaz marşını öğrencilerle birlikte söyledi.

08/03/2016 – MA
747 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.