Akyazı Ormanlarında Fotokapan Çalışması

Akyazı Ormanlarında Fotokapan Çalışması
09.07.2012
678
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen fotokapan çalışmalarıyla,  Akyazı ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Benan Dinçtürk Botofte tarafından yürütülen ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen çalışmada, Akyazı bölgesindeki ormanlara yerleştirilen dört fotokapanla Sakarya’daki hayvan türlerinin belirlenmesi amacıyla bir çalışma gerçekleştirildi.

Bir uzman ve altı lisans öğrencisinin katıldığı bu çalışmada, bölgede daha önce bilinmeyen yaban kedisinin varlığı ilk defa gösterilerek, ayrıca çakal, tilki ve yaban domuzu gibi türlerin fotoğrafları çekildi.

Prof. Dr. Benan Dinçtürk Botofte, Sakarya’nın Türkiye’nin en önemli endüstriyel bölgelerinden biri olmasına karşın halen fazla zarar görmemiş bir doğaya sahip olduğunu ifade ederek, “Hiç zaman kaybedilmeden bölgesel biyoçeşitliliğin belirlenmesinde ve korunmasında Sakarya Üniversitesi Biyoloji bölümüne büyük görevler düştüğüne inanıyorum” dedi.

Doğal zenginliği ile bilinen Bolu ormanlarına yakın olması nedeniyle ön çalışma için Akyazı ilçesinin seçildiğini söyleyen Prof. Dr. Dinçtürk Botofte, “Sakarya ilinde hangi etobur veya otobur türlerinin yaşadığı ne yazık ki halen bilinmemektedir. Öyle ki, ülkedeki en büyük geyik türü olan kızılgeyiğin Sakarya’da yaşadığı gerçeği Nisan 2012’de E-5 karayolunda bir arabanın bir kızılgeyiğe çarpmasıyla ortaya çıkmıştır. Dört fotokapanla başlattığımız bu ön çalışmada bölgemizde yaşadığı bilinmeyen yaban kedisinin bulunduğunu gösterdik. Ayrıca çakal, tilki ve yaban domuzu gibi türleri de fotoğrafladık. Bundan sonraki çalışmaların sonuçlarını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

09/07/2012 – YC


678 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.