Ajans Haberciliğini Anlattı

Ajans Haberciliğini Anlattı
11.05.2016
3.460
A+
A-

İhlas haber Ajansı (İHA) Kocaeli Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı, Sakarya Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Bölümü öğrencilerine  “Ajans Haberciliği” hakkında bilgi verdi.

Çorbacı, Ajans haberciliğinin haber ve bilgileri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde abonelere aktarmak olduğunu belirterek, ajans haberciliğinin en önemli ilkelerinin güvenirlik ve tarafsızlık olduğunu kaydetti. Ajans haberciliğinin üç temel özelliğinin bulunduğunu belirten Çorbacı, bunların güvenirlik, tarafsızlık ve hız olduğunu ifade etti.

Ajans haberciliğinin farklılıkları ve zorlukları hakkında öğrencilere bilgi veren Çorbacı, “Ajans haberciliğinin, hedef kitleye doğrudan ulaşan yayın organlarının bulunmaması, haberlerinin aboneleri olan kitle iletişim araçları aracılığıyla okuyuculara ulaşmasından kaynaklanan bazı farklılıkları ve zorlukları vardır. Ajansta çalışanlar isimsiz kahramanlardır” dedi. Öğrencilere haber yazım formatı hakkında bilgi veren Çorbacı, “Haberlere çok uzun başlıklar atılmamalı, başlığın haberin okunmasını sağlamasına ve içeriğini sunmasına dikkat edilmelidir. Başlığın aynı zamanda haberin vitrini olduğu unutulmamalıdır. Başlıklar ne kadar ilgi çekici olursa haberin kullanılma şansı artar. Ajans haberinin girişi mutlaka haberi özetleyecek şekilde olmalıdır. Haber metni girişten itibaren okuyanı etkilemeli ve giriş paragrafı haberin içeriğini yansıtmalıdır. Haberin başlığı ile giriş bölümü arasında uyum olmasına özen gösterilmelidir. Haberde gereksiz tanım, sözcük ve cümlelere yer vermemeye, tekrarlardan kaçınmaya özen gösterilmelidir. Haber yalın bir dille, herkesin anlayabileceği şekilde yazılmalıdır. Haber mümkün olduğunca kısa cümleler kurularak yazılmalıdır. Uzun cümle, çoğu zaman anlaşılmayı güçleştirebilir. Haberlerde Türkçenin doğru kullanımına özen gösterilmelidir. Haberde kullanılan tanımların, kısaltmaların, sözcüklerin doğru yazılmasına ve yerinde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Haberde Türkçe olmayan sözcüklerin, zorunlu olmadıkça kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Haberde, ’bir cümle, bir fikir’ kuralına uygun olarak, haberdeki cümlelerin anlam bütünlüğüne dikkat edilmeli, farklı konular ya da olaylar, aynı cümlede anlatılmaya çalışılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin sonunda soruları yanıtlayan Çorbacı’ya Sakarya MYO öğretim görevlisi Zülfikar Özçelik tarafından teşekkür belgesi verildi.

11/05/2016 – HAY


3.460 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.