Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı
20.09.2011
755
A+
A-

Ahilik Haftası kapsamında Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

19-25 Eylül Ahilik Haftası kapsamında 19 Eylül’de SAÜ Kongre Merkezi’nde Ahilikle ilgili bir program gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas Ahiliğin mesleki eğitim yönüne dikkat çekti. Elmas,  “Ahilik bugünkü eğitim öğretimde aranan sistemin özüdür. Bugün sadece imkanlar ve teknoloji farklıdır. Yoksa eskiden var olanı bugün farklı biçimde sunuyoruz. Geçmişimizde denenmiş, uygulanmış ve başarılı olmuş örneklerimiz vardır.” dedi.

Elmas,  meslek eğitimi konusunda ülkemizde bir dizi sıkıntı olduğunu ve bunun çözümünün de aslında öğrencilerin sadece okullarda değil, işyerlerinde de ilgililerle eğitimlerini tamamlayarak hayata atılmaları ve böylece daha başarılı bir eleman olarak yetişmelerinin önem kazandığını ifade etti.

Eğitim öğretimde dünyadaki yenilikleri Sakarya Üniversitesi’ne adapte ederek, uygulamada öncü olduklarını söyleyen Elmas,  “Bu anlamda ülkemizde bu dönüşümü ilk yapan üniversitelerdeniz. Meslek yüksek okullarımızda öğrencilerimizi bir yarıyılın tamamında işyerlerine eğitime gönderiyoruz.” diye konuştu.

“Ahlakla kalitenin birleştiği yerdir, ahilik ocağı”

Ahilik sisteminin ahlaki yönüne vurgu yapan Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “ Çok güzel bir ülkeye sahip olabiliriz. Çok güzel okullara, binalara sahip olabiliriz. Ama ahlaklı ve irfan sahibi insanları yetiştiremediysek, sahip olduklarımızın bir değeri yoktur.  Ahilik ocağında insanlarımıza verilen temel şey sahip oldukları her şeye ve hizmet ettiklere herkese ahlaklı, sevgi dolu ve karşısındakine zarar verme korkusuyla yaşamayı öğretiyorlar.” dedi.

Ahilikte sevginin en önemli unsur olduğunu söyleyen Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Ali Şan ise, “Ahiliğin hareket noktası insanların bir meslek ve sanat sahibi olmalarıdır. Bunu gerçekleştirerek, başkalarına muhtaç olmamalarını sağlamaktır. Esnaf ve sanatkârları bir birlik altında toplayarak, meslek ahlakı; eğitim, üretici ve tüketici ilişkilerini, denetim konularında etkin olması amaçlanmıştır.” dedi.

Ahiliğin özünde ahlak ve kalite var

Ahilik konusunda çalışmaları ve yayınlanmış kitapları bulunan Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, Ahilik konusunda katılımcılara detaylı bir konuşma yaptı. Ahiliğin Anadolu’daki Türk-İslam medeniyetinin temel yapılarından olduğunu dile getiren Erdem, “Medeniyetimizin özünde ahlak ve kalite yatar.  Eğer değerlerimiz bugün hala bir model olarak konuşuluyorsa, hala bugün modern insanın ve işletmenin prensiplerini çok defa, aratırcasına hala 13’üncü asırdaki kuralları bugün yad edebiliyorsak; bu bizim medeniyetimizin ne kadar derin köklerinin olduğunu gösterir.” diye konuştu.

Ahiliğin genel olarak birbirini seven, sayan, yardım eden; fakiri yoksulu gözeten, insanların bir araya gelerek oluşturdukları bir teşkilat ve anlayış olduğunu ifade eden Erdem, “Ahilik esas olarak bir esnaf teşkilatlanma modeli olarak karşımıza çıksa da, esasında bir hayat tarzıdır. Ahilik bir yaşam biçimidir ve bu yaşam biçiminin özünde ahlak, kalite ve bir medeniyet algısı vardır.” diye konuştu.

“Bir kişi mutlaka bir meslek sahibi olmalı”

Ahiliğin temelinde bir kişinin mutlaka belli bir meslek sahibi olması gerektiği anlayışının olduğunu söyleyen Erdem şöyle devam etti: “Mutlaka o meslek konusunda belirli bir kalite ve ahlakı zorunlu kılar. Ve her meslek sahibi bu yaşam tarzını belirli bir dinsel ritüele büründürür. Her meslek grubu kendine pir olarak bir peygamber seçer. Örneğin Hz. İdris’i terzilerin ya da Hz. Yusuf’u saatçilerin pirleri olarak kabul etmesi gibi.”

Ahiliğin ana ilkelerinin herhangi bir Müslümanda olması gereken doğruluktan ayrılmamak, cömert olmak, misafirleri sevmek vb. genel özellikler olduğunu dile getiren Erdem, “Bunların dışında iktisadi hayata dönük ilkeleri vardır. İşbölümü, çalışma azmi, alın teri, tevekkül ve yardımlaşma gibi ilkeler.  Usta çırak ilişkisi vardır. Bir sanat ve iş sahibi olma şartı vardır. Kalite standardizasyonu ve tüketiciyi koruma şartı vardır.” dedi.

Etkinlik kapsamında ödüllü fotoğraflardan oluşan bir sergi de düzenlendi. Program, Sakarya Devlet Konservatuarı öğrencilerinin Türk Sanat Müziği dinletisiyle sona erdi.

20/09/2011 – Adil Bical
755 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.