ABD ve Çin Birbirine Muhtaç

ABD ve Çin Birbirine Muhtaç
23.10.2014
894
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından ‘Çin’in Dünya Ekonomisi Üzerindeki Etkileri’ni konu edinen bir konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rasim Yılmaz, Çin’in ihracat yapmaya devam edebilmek için kazandığı paraları, ABD tahvillerine yatırmak zorunda olduğunu belirtti.

Çin ekonomisinin yükselişiyle yabancı sermaye yatırımlarındaki artış arasında doğrudan bağlantı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Amerikan ve Çin ekonomilerinin birbirlerini desteklediklerini vurguladı. Prof. Dr. Yılmaz, düşük ABD faiz oranlarının sermayenin Çin’e akmasına ve bu ülkede yatırım patlamasına yol açtığının altını çizdi. İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz, “ABD’nin ucuz Çin malları ve sermayesini ithalatı, Çin’in ABD hazine bonolarını alımı yoluyla, ABD’de enflasyon ve faiz oranlarının düşük kalmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla Amerikalıların harcama eğilimini desteklemektedir. Çin, küresel faiz oranlarının doğal olmayan şekilde düşük kalmasına yol açmaktadır. Çin, mal ve hizmetleri daha ucuza üretmek yoluyla zengin ülkelerdeki enflasyonun ve faiz oranlarının düşük kalmasına yol açmaktadır. Böylece Çin, dolaylı olarak bu ülkelerdeki kredi yaratım ve varlık fiyatları balonlarına katkıda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Bugün ABD’nin dünyanın en borçlu ekonomisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, Çin ve Japonya’nın, getirileri son derece düşük olan ABD tahvillerine rantabl olmamasına rağmen, milyarlarca dolar yatırmalarının düşündürücü olduğunu kaydetti.

 


894 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.