ABD Üniversiteleri ile İşbirliği

ABD Üniversiteleri ile İşbirliği
05.04.2012
913
A+
A-

Çeşitli üniversitelerle ortak işbirliği konusunda görüşmeler yapmak ve ‘Yüksek Öğretimde Kalite Konferansı’na katılmak üzere ABD’ye giden Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas yurda döndü.

Ohio Üniversitesi ile ortak çalışma

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Aytekin İşman ilk olarak 26 Mart Pazartesi günü Ohio Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Roderick J. Mcdavis ve Rektör Yardımcıları Dr. Joseph Shileds ve Dr. Kent J. Smith ile iki üniversite arasında ortak işbirliği konusunda bir görüşme yaptı. Görüşme sonucunda SAÜ ile Ohio Üniversitesi arasında öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma, uzaktan eğitim ve İngilizce kursları organize edilmesi, öğretim üyelerinin bilimsel araştırma yapmak için kısa ya da uzun süreli olarak Ohio Üniversitesi’ne gitmeleri konusunda anlaşma sağlandı.

Governors State Üniversitesi ile işbirliği

27 Mart Salı günü Chicago’ya hareket eden SAÜ heyeti, burada Chicago Governor State Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Elaine P. Malimon ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Terry Allison, Prof. Dr. Gebeyehu Ejigu, Prof. Dr. Joan Vaughan, Prof. Dr. Alexis Kennedy ile ortak işbirliği geliştirme konularında görüşme yaptılar. İki üniversite arasında varılan anlaşma gereği Sakarya Üniversitesi ve Governors State Üniversitesi arasında öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma, uzaktan eğitim ve İngilizce kursları düzenlenecek.  Bunun yanında, SAÜ öğretim üyelerinin bilimsel araştırma yapmak için kısa ya da uzun süreli olarak Governors State Üniversitesi’ne Eylül, 2012 den itibaren gitmeleri sağlanacak.

Amerikan Üniversiteler Kurulu ile Görüşme

Rektör Elmas, aynı gün Amerikan Üniversiteleri Kurulu (The American Association of Colleges and Universities – AAC&U) Başkanı Carol Geary Schneider’ın konuşmacı olarak katıldığı, Yüksek Öğretimdeki Yeterlilikler ve Kalite ile ilgili çalıştaya katıldı. Amerika’da eğitim programlarının yeterliklere göre nasıl planlanacağı konusunda yapılan çalıştayda, Sakarya Üniversitesi’ndeki çalışmalarla ABD’deki uygulamaları ile kıyaslama imkânı elde edildi. Rektör Elmas,  2 yıllık ve 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden oluşan 1250’den fazla üyesi bulunan Türkiye’deki YÖK benzeri bir yapıya sahip AAC&U ile Yüksek Öğretimde Yeterlilikler konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Başkan Carol en kısa sürede Sakarya’ya gelerek Sakarya Üniversitesi’nde yeterlilikler ve kalite konusunda yapılan çalışmaları inceleyeceğini söyledi.

Rektör Elmas ayrıca, Governors State Üniversitesi’nde, Türk Yüksek Öğretimi, Sakarya Üniversitesi, SAÜ’de yapılan yeterlilikler ve kalite çalışmaları ile ilgili konferanslar verdi.

Governor State Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elaine P. Malimon ile de görüşen Elmas, Malimon’u Sakarya Üniversitesi’ne ve SAÜ’nün Prag’ta organize ettiği Uluslararası Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Konferansına davet etti.

Illionis Üniversitesi’ni ziyaret

SAÜ heyetinin 29 Mart Perşembe günkü durağı Illinois Üniversitesi oldu. Burada Dr. Alan Cramb, Dr Ali Çınar ve Dr. David Arditi ile görüşen heyet öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma ve uzaktan eğitim kurslarının düzenlenmesi konusunda anlaşma sağladı. Yapılan görüşmelerde düzenlenecek olan bu tür etkinliklerin iki üniversite için de faydalı olacağı benimsendi.

SAÜ Heyeti, 30 Mart – 1Nisan tarihleri arasında düzenlenen Yüksek Öğretimde Kalite Konferansı’na katılarak, diğer üniversite rektörleri ile yükseköğretimde Bologna Süreci, kalite, akreditasyon ve yeterlilikler süreci hakkında bilgi alışverişinde bulundular.

1 Nisan Pazar günü çeşitli üniversitelerden rektörlerin bulunduğu bir toplantıya katılan Rektör Elmas, üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin oryantasyonu, öğretim elemanlarının akreditasyon sorumlulukları, öğretim programı değerlendirmeleri, portfolyo değerlendirme süreçleri için sürdürülebilir bir plan tasarımı ve çevrimiçi ortamlarda ölçme ve değerlendirme konularında seminer ve workshop faaliyetlerine katıldı.

ABD programının son derece faydalı geçtiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Ziyaretimiz süresince, ABD’deki üniversitelerin özellikle son yıllarda kalite ve planlama ile eğitim öğretimin çıktılara göre dönüştürülmesi konularına önem verdiklerini, öğrencilerin eleştirel düşünme, yaratıcılık, bilişim, iletişim, liderlik, etik değerler gibi yetkinliklerin kazandırılması yönünde ders verme ve değerlendirme süreçlerini, buna uygun derslik ve diğer ortamların planlanması ve değişim yönetimini en önemli konular olarak gördüklerini izledik. Ayrıca öğretim elemanı, öğrenci değişimi ile ve ortak programlar açılması konusunda anlaşmalar yapıldı. Bu çalışmaların üniversitemizin bir dünya üniversitesi olma yönündeki hedeflerine önemli katkı sağlayacağı inancındayım.” şeklinde konuştu.

05/04/2012 – Haber Merkezi

 

 

 
913 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.