AA ve Yeni Nesil Gazetecilik

AA ve Yeni Nesil Gazetecilik
07.03.2013
703
A+
A-

Anadolu Ajansı (AA) Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik, Sakarya Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile bir araya geldi.

Sakarya Üniversitesi Sakarya Meslek Yüksekokulu’nda ”Sektörle Buluşma Günleri” kapsamında düzenlenen etkinliğe, Anadolu Ajansı (AA) Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik katıldı.

AA Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik, Sakarya Üniversitesi Sakarya Meslek Yüksekokulu Basın ve Yayıncılık ile Halkla ilişkiler bölümü öğrencilerine, ”AA ve Yeni Nesil Gazeteciliği” anlattı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesajın taşıyıcısının değiştiğini belirten Çelik, ”Mesajlarınızı, kağıda basmadan göndereceksiniz. Yani dijital bir devrim yaşıyoruz” diye konuştu.

Dünyada gazetelerin dijital ortama geçtiğini belirten Çelik “Mesajlarınızı, kağıda basmadan göndereceksiniz yani dijital bir devrim yaşıyoruz. Bunun en büyük örnekleri yurt dışındaki değişime ayak uyduran ve ortaya çıkan internet gazeteleridir” dedi.

Çelik, Newsweek’in internet ortamında yayına geçtiğini, New York Times’ın en başarılı dijital uyarlama olarak kabul edildiğini, The Guardian’ın da dijital ortama geçtiğini örnek olarak verdi. Sosyal medya sitesi Twitter’ın da gazeteciliği etkilediğine işaret eden Çelik, Twitter’ın bireysel iletişim aracı olarak adlandırılabileceğini, kişiye özel bir mesaj verildiği için çok etkili olduğunu söyledi.

AA ve yeni nesil gazetecilik

Çelik, Genel Müdürlük görevinde Kemal Öztürk’ün atanmasıyla birlikte devletin ajansı olan Anadolu Ajansı’nda devrim niteliğinde yeniliklerin yaşandığını kaydetti. Bu yeniliklerden birinin de Haber akademisi olduğuna işaret eden Çelik, Haber Akademisi’nde, yeni nesil gazeteci olmanın eğitimini verdiklerini, akademide hızlandırılmış ve konsantre bir program sunulduğunu, derslerin bir kısmının İngilizce yapıldığını söyledi. İletişim fakültesi öğrencilerinin yabancı dil bilemediği takdirde iş bulmasının zorluğuna dikkati çeken AA Bölge Müdürü Çelik, ”AA olarak en önemli standardımız, iyi bir yabancı dil bilmek. Kendisini iyi yetiştirmiş olmalıdır. Genel kültürünüz olmazsa, yabancı diliniz iyi olmazsa bu sektörde iş bulamazsınız. Torpille iş bulabilir misiniz? Onu bilmiyorum, ama AA’da bulamazsınız” ifadelerini kullandı. Çelik, yeni nesil gazetecilerini şöyle tanımladı: ”Etik değerler çerçevesinde haber yazabilen fotoğraf ve görüntü çekebilen iyi derecede herhangi bir dili konuşabilen ve yazabilen kişiler yeni nesil gazetecilerdir. Basın sektöründü dünyanın herhangi bir yerinde çok kolay iş bulabilirler.” Sorular üzerine meslek hayatından kesitler sunan Çelik, ” AA, Türkiye’nin öncü kuruluşlarından biridir. Devletin ilk sırada gördüğü mahkemelerde de delil olarak kullanılan tek ajanstır. Dünyanın en büyük 7 ajansından biriyiz. Mesleğimizin temel dayanağı yabancı dil oldu, kendinizi geliştirin lise mezunu olup 2 dil bilen çalışanlarımız bile var. Dünyanın her yerinde sizin gibi insanlara ihtiyaç var. Yurt dışına gidin, dil öğrenin sonra Türkiye’ye dönün çünkü toplumumuzda gelişmiş insanlar istiyoruz. Burada ne için olduğunuzu bilmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Seminerin sonunda Atakan Çelik’e katılımlarından dolayı Teşekkür Belgesi takdim edildi.

07/03/2013 – //
703 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.