SAGİF 2018 Başladı

SAGİF 2018 Başladı
27.04.2018
968
A+
A-

Sakarya Ar-Ge Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Fuarı 2018, ‘İş-Sizi Arıyor’ ana temasıyla başladı.

Sakarya Demokrasi Meydanı’nda açılışı yapılan SAGİF 2018’e Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Sakarya Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Recep Uncuoğlu ve çok sayıda protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası konseri ve folklor gösterileri ile başlayan açılış programında, bu tür fuarların iş ve işveren arasındaki eşleştirmelerde önemli rol oynadığını belirten Bakan Sarıeroğlu, Geçen yıl elde edilen yüzde 7,4 büyüme oranıyla Türkiye G20’de birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldı. Bu büyüme performansıyla birlikte bir yıl içerisinde 1,5 milyon ek istihdam oranlarına ulaşmış durumdayız. Bunların tamamı aslında 15 yıldır atılan adımların sonucu diye inanıyoruz. Bu anlamda, kararlı politikalarımıza devam edeceğiz. İŞKUR Türkiye’nin kalbi konumundaki bir kurum. 2002 yılında tüm Türkiye’de 25 bin kişiyi işe yerleştiren, sadece yurt dışına işçi yollayan bir kurum olarak bilinirken, bugün mahallelerimize kadar Türkiye’nin her yerinde hizmet üreten, eğitimler yapan, yenilikçi yaklaşımları ortaya koyan bir kurum haline gelmiş ve bir yılda 1 milyon 57 bin kişinin işe yerleştirilmesine aracılık etmiş. Bu dönemde artık prime esas kazanç üzerinden asgari ücret ile 5 bin 412 lira arasında değişen bir skalada ücretler üzerinden teşviklerimizi veriyoruz. Ücret seviyelerinin de yukarıya doğru yükselmesini amaçlıyoruz” dedi.

Yerli ve milli sanayinin geliştirilmesin çok önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Sarıeroğlu, “Zeytin Dalı Harekatı ile yerli ve milli sanayimizi geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu, Türkiye’nin daha da güçlü olmak zorunda olduğunu ve dimdik 80.5 milyon vatandaşı ile tek yürek, tek ses olduğu zaman hiç kimsenin önünde duramayacağını, ülkemizin aşamayacağı hiç bir sıkıntı olmayacağını hep birlikte görmüş olduk” diye konuştu.

Sosyal güvenlik kurumlarının geçmişte ülkenin büyük bir bütçe açığına sebep olduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Kayıt dışı istihdam, hem kul hakkı, hem haksız rekabet, hem de milletimizin geleceğini çalan son derece olumsuz bir davranıştır. Bu konuda Allah’a çok şükür ilimizde bir hayli mesafe alındı. İŞKUR Genel Müdürlüğü ve bağlı kuruluşları, önceleri izbe yerlerde, bodrum katlarında faaliyet yapmaya çalışırdı. Şimdi günümüzün en güzide kuruluşu haline gelerek, iş ve meslek danışmanları sayesinde iş bulamadığı için çaresizlik sendromuna giren insanlarımıza umut kapısı, gençlerimizin ümidi oldu. Vatandaşlarımızın birçoğu da çok kaliteli yerlere yerleşti. Bütün sistem bir araya gelerek entegre oldu, işlemler sürat kazandı. Bakanlığımız 80.5 milyonunu ilgilendiren bir yapıdadır. Sayın Bakanımızın da öncülüğünde birçok yeniliklere imza atıldı. Niçin insanlar işsiz kalındığını sorguladılar, nitelik kazandırdılar, açılan kurslarla iş bulma şanslarını arttırdılar. İşverenlerimizi gezdiler; ne tür işçiye ihtiyacı olduklarını, meslek sahiplerinin hangi niteliğe sahip olması gerektiğini araştırıp, onlardan gelen öneriler doğrultusunda da kurslar açıldı, işveren ve işçiler böylece çok doğru bir alanda buluştu. En önemli sorunlardan birisi de emeklilik aylığı bağlanması idi. Eskiden 6-7 ay bekleyen emekliler şimdi kısa bir süre içerisinde emekli aylığına kavuşuyor. Ayrıca bu iş ve istihdam fuarına çok önem veriyoruz. İşverenler aslında işçi arıyorlar ama işçiler iş beğenmiyor, onları bir araya getiren bu istihdam fuarı son derece önemli. Fuara katkı ve katılımda bulunan herkese de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, “SAGİF’e teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Bu fuarında düzenlenmesi konusunda yer almaktan dolayı onur duyuyorum. Bilginin gücünü yetkinlikler ile donatmak bu tarz etkinlikler sayesinde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

SAGİF’in açılışında bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Güçlü Türkiye için katma değeri yüksek ürün üretmemiz, kaliteli işçilik ve iyi pazarlar oluşturmalıyız. Bunun için en temel gereksinimiz nitelikli insan ve işgücü yetiştirmektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile geçen yıl başlatılan çalışma hayatında milli seferberlik programı bu yıl artı 2 istihdama yükseltilmiş olup SAGİF ile ilimizde bu çağrıya önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

SAGİF aracılığı ile mezun öğrencilere, meslek lisesi öğrencilerine ve iş arayan kesime ulaşma imkanı bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, “İş arayan kimseler işveren veya işveren temsilcileriyle bir araya gelerek iş başvurusu yapma fırsatı bulacaktır. Fuarda stant açan sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaç duydukları iş başvurularını kabul edeceklerdir. Aynı fikirde olan kişilerin bir araya gelmelerini sağlayacaktır. Girişimde bulunmak isteyenler KOSGEB başvurusu ile veya aynı dalda üretim yapan firmalarla görüşerek değerlendirme imkanı bulacaklardır. Sakarya’da faaliyet gösteren farklı sektörlerdeki firmaların ve ziyaretçi olarak gelen temsilcilerin birbirleriyle işlerini güçlendirmesi ve farkındalık oluşturması sağlanacaktır. Fuar süresince iş arayanlar ve işverenlerin birbirleriyle etkileşim haline girerek istihdamı üst seviyelere çıkarması amaçlanmıştır” diye konuştu.

Sakarya’da istihdam konusunda İŞKUR’un önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 2000’li yılların başında Sakarya’da 1 yılda 400 kişinin istihdam edildiğini bu oran günümüzde ise 25 bin civarında olduğunu söyledi. Kadınların istihdamı konusuna da değinen Uzunkaya, Sakarya’da kadın istihdamının 30’lardan 9 binlere çıktığını ifade etti.

Fuar, 28 Nisan Cumartesi gününe kadar devam edecek.

27.04.2018 – YC


968 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.