4. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayı Sona Erdi

11.09.2011

Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “4. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayı” sona erdi.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde 8-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen “4. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayı” sona erdi. Kurultaya 30’a yakın üniversiteden 207 akademisyen katıldı, yaklaşık 120 bildiri sunuldu.

Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ön plana çıkıyor

Kurultayın Düzenleme Kurulu Başkanı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Yılmaz,  bu kurultayın öncekilerden farklı olarak,  son yıllardaki eğitim, Avrupa Birliği ve dış politikamıza uygun bir şekilde,  kurultay bildirgelerinde Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminin ön plana çıktığını belirtti.

Kurultayın onur konuklarından Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever, Kurultayın, bilimsel bir düzlemde sorunları anlama ve araştırma isteği duyan araştırmacılar tarafından yürütülen son derece verimli bir organizasyon olduğunu ifade etti.

TÖMER Müdürü Prof. Dr. N. Engin Uzun ise, “Bu kurultay daha önceki kurultaylara göre daha özgün, modern bir ortamda yapıldı. Ses düzeni, fiziki ortam, salonların yeterliliği, ikramlar olsun genel anlamda organizasyon çok iyiydi”  dedi. Kurultayın amacının hem Türkçe hem de yabancı dil olarak, öğretim alanında, özellikle dil bilim alanında yapılmış çalışmaları aktarmak olduğunu dile getiren Uzun,  “Amacımız okullarda, kurslarda, kreşlerde, Türkçenin eğitim ve öğretimi için bilimsel yenilikleri getirmek; sorunları tartışmak ve yenilikleri bu uygulama alanlarına taşımaktır.” dedi. Bildirilerde okutmanların eğitimi, öğrenci odaklı çalışmaların ön planda olduğunu ifade eden Uzun,  özellikle eğitimcilerin eğitiminin daha fazla konu edildiğini gözlemlediğini, ele alınan konular ve ortaya konulan çözümlerin özgün olduğunu belirtti.

Türkçe yetkinleştikçe iletişim sorunlarımız azalacak

Türkçenin toplum iletişimi yönüne vurgu yapan Prof. Dr. Sedat Sever,  “Türkçe, bizim düşünme dilimiz. Türkçe,  bizim duygu dilimiz. Türkçe, bizim iletişim dilimiz. Türkçe yetkinleştikçe inanıyorum ki, toplumda iletişim sorunlarımız azalacak. Türkçe yetkinleştikçe,  bu toplum daha özgün ve özgür düşünceler üretecektir.” dedi.

Kurultaya Belçika’dan katılan ve Belçikalı yetişkinlere ve yabancılara Türkçe eğitimi veren Semehat Resmi, “Şu an Belçika’da okullar açık olmasına rağmen geldim ve geldiğime değdi.” diye konuştu. Burada olmaktan çok memnun kaldığını ifade eden Resmi, “İyi bir bilgi alışverişi oldu. Organizasyonu yapanlara teşekkür ediyorum. Bu özellikte büyük bir organizasyonda, bu kadar inceliklerin düşünülmesi beni çok mutlu etti. İkramlardan fiziki ortama kadar her şey çok ince düşünülmüştü.” diye konuştu.

Sakarya şehrinin eğitim camiası burada olmalıydı

Bu kurultayda özgün ve yeni bilgilerin üretildiğini; Türkçenin eğitim ve öğretimiyle ilgili sorunlara bilimsel çalışmaların ışığında çözüm önerileri sunan onlarca araştırmanın sunulduğunu anlatan Sever,  bunun temel  öznesinin öğretmen olduğunu ifade etti. Öğretmenlerin uygulamada karşılaştıkları sorunları nasıl aşacaklarını soran Sever, “öğretmenler bilimsel araştırma süreçlerinde elde edilen verilerin tanıklığına ihtiyaç duyacaklardır. Ancak burada kurultayın temel öznesi olan öğretmeleri göremedim. Yani bu bilgileri paylaşacak temel özne yok” şeklinde serzenişte bulundu.

Bu kurultayların amaçlarından birisinin o şehirdeki eğitimcilerin de katılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Engin Uzun,  “Kurultaydaki tek hayal kırıklığım, Sakarya şehrindeki eğitim camiasını burada görememiş olmamdır” dedi.

Yoğun geçen 2 günlük kurultayın ardından, 10 Eylül Cumartesi günü katılımcılar için Sakarya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını kapsayan kısa bir gezi düzenlendi.

11/09/2011 – Adil Bical

Tüm fotoğraflar için tıklayınız: