26 Ülkeden 150 Akademisyen Ortadoğu’yu Tartışıyor

26 Ülkeden 150 Akademisyen Ortadoğu’yu Tartışıyor
11.10.2012
786
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi” başladı.

Yerli ve yabancı birçok akademisyenin katıldığı ve yaklaşık 2 yıldır dünya gündemini meşgul eden ‘Arap Baharı’nın masaya yatırıldığı “Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi” Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

146 Bildiri Sunulacak

9 -11 Ekim tarihleri arasında sürecek kongrede Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın toplumsal ve siyasi yapısı üzerine toplam 146 bildiriler sunulacak, ‘Arap Baharı’ tüm yönleri ile tartışılacak. Kongre’ye Sudan, Mısır ve Tunus gibi Arap ülkeleri dahil dünyanın 26 ülkesinden onlarca katılımcı yer alıyor.

9 Ekim’de başlayan kongreye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu video konferans aracılığıyla bağlanırken, açılış konuşmasını ABD’de Siyonizm karşıtı fikirleriyle bilinen Prof. Dr. Norman Finkelstein yaptı.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da katıldığı panelde Arap Baharı masaya yatırıldı.

Dünya Siyasetinde Ortadoğu ve Arap Uyanışı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Uysal başkanlığında gerçekleştirilen ‘Dünya Siyasetinde Ortadoğu ve Arap Uyanışı’ başlıklı açılış paneline konuşmacı olarak Prof. Dr. Udo Steinbach ve Michigan State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mohammed Ayoob ile Nevada Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berch Berberoğlu katıldı.

Türkiye, Suriye Meselesinden Uzak Kalamaz

Türkiye’nin istese de Suriye sorunundan uzak kalamayacağını iddia eden Prof. Dr. Mohammed Ayoob, “Türkiye Suriye’den uzak kalamaz çünkü en başta coğrafi konumu buna elvermez. Oradaki durum her şekilde Türkiye’ye etki edecek” dedi.

Arap Baharı’nı üçüncü Arap başkaldırması olarak tanımlayan Prof. Dr. Udo Steinbach, ilk başkaldıranın Osmanlı İmparatorluğuna karşı olduğunu söyledi. Steinbach, şöyle konuştu: “Arap Baharı denen bu durumu ben Arap ayaklanması olarak adlandırıyorum. Bunu tarihsel süreçte üçe ayırıyorum. Bugün Arap Baharını anlamak için geçmişe bakmamız gerekir. Osmanlı İmparatorluğunun bitişine doğru 1918-1920’li yıllarda patlak vermiştir. Ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İkinci ayaklanma ise 1950-1960 yılları arasında Avrupa ülkelerine karşı yapılmıştır. Ancak bu ikincisi de başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ve şu andaki 3’ncü ayaklanma tüm ülkelerde yankı yaratmıştır. 20’nci yüzyıl Arap Baharı için devrim yüzyılı olmuştur.”

Bu Ayaklanmalar Arapların Değişim İsteklerinden Doğmuştur

Arap Baharı’nın Tunuslu bir eylemcinin kendisini yakması ve sonrasında halkın tepkisiyle başladığını söyleyen Prof. Dr. Berch Berberoğlu, gösteriler başlamadan önce Arap ülkelerindeki siyasi yapının çeşitliliği Arap Baharı yaşanan ülkelerde hükümetin tepkisine de yansıdığını söyledi. Berberoğlu, şunları söyledi: “Bu ayaklanmalar Arapların değişim isteklerinden doğmuştur ancak bu istek geç kalmış bir süreçtir. Rejim türleri karmaşık olgulardır ve kendi şekilleriyle ele alınmalılar.”

3 gün sürecek ‘Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi’ Ortadoğu ve Arap ülkelerinin siyasal ve toplumsal yapısını konuşulduğu 33 panelde tüm yönleriyle ele alınacak.

10/10/2012 – AB
786 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.