21 Mart Down Sendromlular Günü

21 Mart Down Sendromlular Günü
23.03.2016
800
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 21 Mart Down Sendromlular Günü dolayısıyla “Down Sendromu Farkındalık Festivali” isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, SAÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Bekir Fatih Meral ve Öğr. Gör. Emrah Bilgiç konuşmacı olarak yer aldı.

Yaşam Hakkı

Yrd. Doç. Dr. Bekir Fatih Meral konuşmasında, “Down sendromlu çocukların aileye olan olumsuz etkilerini üzerine yeni bir alan olması gerekiyor.  Çünkü aile için depresyona, üzüntüye ve çeşitli sıkıntılara yol açıyor. Eğer bu çocuklar yaşamımızın bir parçası ise hayatımızın geri kalan dönemlerini bu çocuklara adıyorsak bu çocuklara öncelikli vermemiz gereken eğitim hakkından önce yaşam hakkıdır. Bütün çocukların yaşama hakkı olduğuna inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Özel Çocuklara Erken Eğitim Süreci

Down Sendromlu çocukların eğitim hakkından bahseden Emrah Bilgiç,” Başlangıçta bir doğum süreci var o süreçten sonra neler yapabiliriz temel sorunumuz oluyor.  Bu durumu neler yaparak en iyi şekilde atlatabiliriz onu cevabını bulmalıyız, öncelikle eğitim sürecini çok iyi ayarlamamız gerekiyor. Diğer çocukların aksine, bizde eğitim 0 yaştan başlar ve ölüme kadar devam eder. Erken eğitim sürecimizin temel amacı bu çocuğa akademik veriler bağlamında ne tür katkılarda bulunabiliriz” şeklinde konuştu.

Bilgiç, “Öz bakım becerileri, temel temizlik becerileri, günlük rutinler ve bu eğitimlerle biz bunu çocuklara nasıl verebiliriz. Hedefimiz bağımsız yaşama becerisini kazandırmak bu süreç akademik olmayan becerilerle değil aynı zamanda zamanı geldiğinde kaynaştırma dediğimiz akademik becerilerle desteklenme yoluyla artık topluma bir fert kazandırmak aşamasına gelecek. Erken eğitim dediğimiz sürecin birde ana sınıfı evresinde kaynaştırarak,  bu çocukların akranlarıyla beraber aynı eğitimi almasıdır” dedi.

Festival, SAÜ Personel Yemekhanesi’nde down sendromlu çocukların dans gösterileri ile son buldu.

22.03.2016- SK
800 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.