20. Yüzyılda Mantık, Matematik, Dilbilim ve Yeni Metafizik

20. Yüzyılda Mantık, Matematik, Dilbilim ve Yeni Metafizik
22.02.2019
2.143
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “20. Yüzyılda Mantık, Matematik ve Dilbilim Alanında Elde Edilen Önemli Sonuçlar ve Yeni Metafizik” başlıklı bir seminer düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonunda Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen seminere İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Çitil, seminerde batı fikriyatında metafiziğin elenmesi süreci ve Kant’ın bu süreçteki rolüne değindi. Klasik dünyanın metafiziğinin teleolojik bakış açısına dayalı bir fizik anlayışına dayandığını belirten Prof. Dr. Çitil, daha sonraları gelişip hâkim görüş haline gelen Newtoncu fizik anlayışıyla birlikte önceki fiziğin dayandığı metafiziğin eleştiri ve elenme sürecinden geçtiğini ifade etti.

Metafiziğin elenmesinin ardı sıra mantık ve dilbilim alanlarında gerçekleşen değişime değinen Çitil, bu alanlarda elde edilen sonuçlara genel hatlarıyla değindi. Çitil, son olarak çağdaş mantık ve dilbilim çalışmalarında elde edilen sonuçları ve bu sonuçları esas alan felsefecilerin eserlerine bir giriş yaptı.

Seminer, soru-cevap bölümü ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fuat Aydın tarafından Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’e hediye takdimiyle sona erdi.

22-02-2019 / ST


2.143 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.