1960’dan 15 Temmuz’a Türkiye’de Darbeler

1960’dan 15 Temmuz’a Türkiye’de Darbeler
28.02.2017
713
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Yeniler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘1960’dan 15 Temmuz’a Türkiye’de Darbeler’ konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Yılmaz, Türkiye’de yapılan darbeler, 28 Şubat süreci ve 15 Temmuz hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Darbelerin ana sebebinin anayasa değişikliği olduğunu dile getiren Yılmaz, “1921-1924 Anayasası’nda bir madde vardı. ‘Halk, egemenlik haklarını meclis yoluyla kullanır.’ Güzel bir madde ama o dönemde açık oy gizli tasnif olduğu için milletimiz egemenlik haklarını kullanamadı. 1951 yılında seçimlerin kapalı oy açık tasnif şeklinde olmasıyla birlikte, Egemenlik hakları milletindir ama millet bu egemenlik haklarını meclis ile kullanamaz, kurumlar yoluyla kullanır’ maddesini 1961 Anayasası’na eklediler. Bu şekilde darbelerin önünü açtılar ” şeklinde konuştu.

Adnan Menderes’e yapılan darbenin Osmanlı hanedanı ile kurduğu temaslar ve Avrupa’ya işçi yollaması olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Adnan Menderes on yıl boyunca Türkiye’den Avrupa’ya işçi gönderilmesine karşı çıktı. Zaten idam edildikten iki ay sonra Avrupa’ya işçi göndermeye başladık. Eğer Türkiye’nin ekonomik olarak önü kesilmezse ve böyle yükselmeye devam ederse, eminim ki 2023 yılında Avrupalılar ülkemizde işçi olarak çalışacaklar” dedi.

28/02/2017 – MA


713 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.